Jeśli chcesz- makaron.doc

(21 KB) Pobierz
Jeśli chcesz, aby niaUWdobrze się ugotował

Jeśli chcesz, aby makaron dobrze się ugotował...

 

Ø        Przestrzegaj proporcji: 1 litr wody na 100 g makaronu. Inaczej po ugotowaniu makaron będzie mazisty i niesmaczny.

Ø        Wodę należy solić wtedy, gdy zacznie się gotować (od soli miałkiej lepsza jest gruboziarnista, która szybciej utwardza białko roślinne i powoduje, że makaron się nie rozgotowuje).

Ø        Makaron wrzucaj do garnka partiami, (makarony w motkach lub gniazdkach, podobnie jak spaghetti, wkłada­my w całości. nie kruszymy).

Ø        Aby makaron nie kipiał, na brzegu garnka, w którym gotujemy, układ­amy 2 łyżki i dopiero    na nich pokrywkę.

Ø        Unikniemy zlepiania się makaronu w trakcie gotowania, jeśli do wody dodamy 2 – 3 łyżki oleju. Smak potrawy podniesie kostka rosołowa wrzucona w trakcie gotowania lub białe  wytrawne wino, którym skropimy makaron tuż przed odcedzeniem.

Ø        Ugotowany makaron nie powinien ani chwili leżeć w gorącej wodzie. Przerywamy wrzenie, wlewając do garnka 2-3 szklanki zimnej wody i ma­karon szybko odcedzamy.

Ø        Aby ugotowany makaron się nie sklejał, po odcedzeniu dodajemy do niego trochę masła lub oleju.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin