Staropolski mazurek serowy.pdf

(69 KB) Pobierz
37869854 UNPDF
Staropolski mazurek serowy
Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, 5 dag cukru, 15 dag masła, 2 żółtka,
szczypta soli.
Masa serowa: 25 dag tłustego białego sera, 10 dag masła, 10
dag cukru, cukier waniliowy, 6 żółtek.
Lukier: 25 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki rumu
lub koniaku
Sposób przyrządzania
Mąkę przesiać, wbić żółtka, wsypać cukier i sól, wymieszać widelcem. Dodać zimne
masło pokrojone na wiórki, posiekać składniki nożem, po czym zagnieść ciasto,
uformować je w kulę, owinąć pergaminem i na 30 min włożyć do lodówki. Następnie
rozwałkować na prostokątny placek grubości 1 cm. Przełożyć go na natłuszczoną
blachę, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180 C na jasnozłoty kolor.
Tymczasem masło utrzeć z cukrem i, nadal ucierając, dodawać po trochu bardzo
dokładnie zmielony ser, żółtka i cukier waniliowy. Na podpieczonym placku rozsmarować
masę serową, wstawić ciasto na 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 C. By ser zbyt
mocno się nie zrumienił, przykryć blachę folią aluminiową. Z podanych składników utrzeć
lukier, posmarować nim wystudzony mazurek i dowolnie udekorować.
 
37869854.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin