Ciasto holenderskie z jabłkami.pdf

(70 KB) Pobierz
37869946 UNPDF
Ciasto holenderskie z jabłkami
Składniki
Ciasto: 25 dag mąki, 12 dag cukru, pół kostki masła, jajo, pół
łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, łyżka mleka.
Nadzienie: 1 kg jabłek, 15 dag masła, szklanka cukru, 10 dag
rodzynek, 5 dag płatków migdałowych, łyżka miodu, łyżka mleka
Sposób przyrządzania
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i włożyć na
godzinę do lodówki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, rozłożyć na niej rozwałkowane
ciasto, formując wysoki brzeg, ponakłuwać widelcem, podpiekać przez 15 min w
piekarniku nagrzanym do 200°C, po czym ostudzić. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki,
usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki. Stopić na patelni 5 dag masła,
dodać 2-3 łyżki cukru i rodzynki, poddusić. Włożyć jabłka i dusić, aż nieco zmiękną, po
czym wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałe masło lekko zrumienić, dodać resztę
cukru, płatki migdałowe, miód i mleko. Wymieszać, chwilę potrzymać na ogniu i rozłożyć
na jabłkach. Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.
 
37869946.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin