biologia recenzje gazett.doc

(27 KB) Pobierz
WIEDZA I ŻYCIE (wrzesień 2008)

WIEDZA I ŻYCIE (wrzesień 2008)

Artykuł „Ekologiczne wcale nie zdrowsze” traktuje o badaniach doktor Suzanne Bugel z Wydziału Żywienia Człowieka Uniwersytetu w Kopenhadze. Badała ona żywność wytwarzaną bez użycia sztucznych nawozów, pestycydów i herbicydów i porównywała ją z żywnością traktowaną pestycydami i nawożoną sztucznymi nawozami. Przez dwa lata hodowano w identycznych warunkach marchew, kapustę, groch, jabłka i ziemniaki, a następnie karmiono mini zwierzęta gospodarskie. Okazało się, że niezależnie od sposobu uprawy, wszystkie rośliny miały podobną zawartość składników mineralnych i mikroelementów. U zwierząt zaś nie stwierdzono różnic w przyswajaniu badanych składników. Doktor Bugel uważa więc, że nie ma dowodów potwierdzających powszechne przekonanie, że organiczne uprawy zawierają więcej minerałów i mikroelementów niż tradycyjne.

Wybrałam ten artykuł, ponieważ bardzo dużo mówi się ostatnio o żywności zawierającej pestycydy. Od pierwszego września UE wprowadziła ponadto ujednolicone normy w zakresie dopuszczalnego poziomu pestycydów obecnych w żywności. W Polsce nawet śladowe ilości pestycydów były dotąd zabronione. Artykuł mówi o tym, jak pestycydy i nawozy sztuczne wpływają na zawartość minerałów i mikroelementów, nie pisze się jednak jak te substancje wpływają na zdrowie człowieka. W pogoni za zyskiem producenci warzyw i owoców używają coraz więcej środków chemicznych. Wskutek tego dla obywateli Europy żywność skażona pestycydami stanowi podstawę dziennego wyżywienia. Także pomimo zapewnień producentów o chemicznej czystości produktów żywnościowych, wiele z nich zawiera dawki pestycydów nawet przekraczające obowiązujące normy. Coraz mniej jest owoców i warzyw całkowicie czystych. Pestycydy mają wszakże szkodliwy wpływ na organizm człowieka. Są one m.in. rakotwórcze i zmniejszają płodność. Zatrucie powoduje także odkładanie się przez wiele lat małych dawek pestycydów w organizmie człowieka. Choć artykuł ten podniósł mnie na duchu, dowiedziałam się bowiem, że żywność hodowana z użyciem pestycydów i sztucznych nawozów nie zawiera wcale mniej minerałów i mikroelementów. Jednak pomimo tego, cały czas będę musiała uważać na to co jem, bowiem zawartość pestycydów będzie wpływała szkodliwie na mój organizm. 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin