Świąteczne pierniczki krajanka piernikowa.doc

(88 KB) Pobierz
Świąteczne pierniczki zwane krajanką piernikową

Świąteczne pierniczki zwane krajanką piernikową

 

Przepis jest stary jak świat. Zawsze były pyszne. Tylko - warunek jest taki, że trzeba je zrobić przed mocno przed świętami (ok miesiąca najlepiej) a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.

Składniki:

·         1,25 kg. mąki

·         40 dkg cukru

·         25 dkg pszczelego miodu

·         5-10 dkg tłuszczu

·         2 jaja

·         karmel

·         1,5 dkg sody oczyszczonej

·         1 paczka przypraw korzennych

·         ew. łyżka kakao


Wykonanie:
Przyrządzić karmel:
2dkg cukru zarumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l. wody (uwaga pryska!), zagotować. A. Jeśli podczas wlewania wody cukier zastygnie, nie trzeba się bardzo martwić - tylko później, jak już się woda zagotuje, trzeba troszkę pogotować - aż się wszytko rozpuści. I tyle.

Następnie, zabieramy się za wykonanie ciasta:
Cukier trzeba zalać gorącym karmelem, wymieszać i rozpuścić. Następnie dodać miód i przyprawy, (i ew. kakao) zagotować ostudzić.

Ja pod koniec studzenia (jak masa jest dalej dobrze ciepła, ale już nie gorąca), dodaję masło (bo z tłuszczy wybieram właśnie masło, jeśli mam). Dzięki temu od razu się ostudzi. W oryginalnym przepisie tłuszcz dodaje się dopiero do mąki.

A no i kakaowe przestępstwo - dodanie odrobiny kakao troszkę przyciemnia i nadaje bardziej "piernikowego koloru";)

Mąkę przesiać do miski, dodać miód, sodę jaja tłuszcz wymieszać łyżką.

Wyłożyć na stolnicę i zagnieść jak na pierogi, wyrobić bardzo starannie. Jak za gęste - dodać wody, za rzadkie - mąki.


I znów - ja stosuję taką taktykę, że do miski wsypuję najpierw troszkę ponad pół kg mąki, dodaję resztę składników (miód, sodę, jaja i tłuszcz) i mieszam. Jak już jest w miarę jednolita masa, dodaję powoli więcej mąki. A jak już się robi zbyt gęste, przekładam na stolnicę i zagniatam do końca. Tak jest moim zdaniem łatwiej. 

Gotowe ciasto, wałkujemy na grubość ok 0,5cm i wykrawamy piękne kształty :)
Piec w piekarniku 180st przez ok 10 minut - mają urosnąć i się zarumienić.
A. podczas układania na blasze trzeba pamiętać, że rosną - im grubsze, tym więcej przybierają.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin