Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.docx

(509 KB) Pobierz

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Na 35 sztuk:

·         1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

 

·         1 szklanka płatków owsianych

 

·         1 szklanka ziaren słonecznika

 

·         1 kostka miękkiego masła

 

·         1/2 szklanki cukru

 

·         1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

 

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia



Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste.

Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce, można lekko spłaszczyć.

Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut, na złoto. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.

Smacznego :)

http://4.bp.blogspot.com/_sR_PNUWtTwc/RpuoQTsNc5I/AAAAAAAAAcw/l9X3EWggTOM/s400/P1050417-5.jpg

http://3.bp.blogspot.com/_sR_PNUWtTwc/RpurJDsNc6I/AAAAAAAAAc4/uOVs7BGF-GA/s400/P1050446.jpg 

Autor: alexandra 6 komentarze http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

Etykiety: _Moje ulubione, Ciasteczka

2007-07-14

Knedle z ciasta serowego z morelami

To najsmaczniejsze knedle jakie jadłam :) Dużo owocowego nadzienia otoczone tylko cieniutką warstwą ciasta serowego. Rewelacyjny przepis - polecam :)
Zamiast moreli mozna użyć dowolnych owoców - pyszne też są ze śliwkami

Knedle z ciasta serowego z morelami

Na 2-3 porcje:

·         250g białego sera

 

·         1 jajko

 

·         szczypta soli

 

·         ok 3/4 szklanki mąki

 

·         2 łyżki roztopionego masła

 

·         12 małych, slodkich moreli



Ser zmielic lub po prostu dobrze rozgniesc widelcem. Dodac sol, jajko i stopniowo dodawac make. Jezeli ser jest wilgotny, dodac troche wiecej maki (ciasto powinno miec konsystencje ciasta ziemniaczanego). Dodac roztopione maslo i dobrze wymieszac. Zawinac w folie i schlodzic przez okolo 2 godziny, mozna je zostawic w lodowce na cala noc. Nastawic lekko osolona wode do gotowania knedli w duzym, szerokim rondlu.

Morele umyc, naciac i usunac pestki i w ich miejsce wlozyc kostke cukru. Ciasto podzielic na 12 czesci, z kazdej uformowac cienki placuszek i otoczyc nim morele dobrze sklejajac brzegi. Ukladac na lekko oproszonej maka stolnicy. Delikatnie wlozyc knedle do gotujacej sie wody i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy knedle wyplyna na powierzchnie, obnizyc ogien i gotowac 8-10 minut, az morele beda miekkie. Delikatnie wyjac knedle lyzka cedzakowa.
Podawac gorace, polane maslem ze zrumieniona buleczka i posypane cukrem, mozna tez posypac je lekko cynamonem.

Smacznego :)

http://3.bp.blogspot.com/_sR_PNUWtTwc/RpjakzsNc0I/AAAAAAAAAcI/ss7Nu67EuE0/s400/P1050378.jpg 

Autor: alexandra 2 komentarze http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

Etykiety: _Moje ulubione, Słodki obiad

2007-06-15

Pyszny, prawdziwy piernik

Ten piernik nie wymaga "leżakowania", można robić go bezpośrednio do spożycia. Doskonale się przechowuje. Polecam :)

Pyszny, prawdziwy piernik
(wg przepisu Stale)

·         1/2 kg miodu

 

·         1 szklanka cukru

 

·         1/2 kostki masła

 

·         2 łyżki kakao

 

·         3 jajka

 

·         1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)

 

·         1 szklanka kwaśnej śmietany

 

·         1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej


Przyprawa:

·         1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików

 

·         1,5 łyżeczki cynamonu

 

·         1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej

 

·         1 łyżeczka przyprawy do piernika



Miód, 1 szklanke cukru,
1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.
Do wystudzonej masy dodać kolejno
3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.
Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.
Porcja na 2 keksówki (większe)

Smacznego :)

http://2.bp.blogspot.com/_sR_PNUWtTwc/RqZo7A2ltoI/AAAAAAAAAeA/8DNAkBEqxyo/s400/P1040959.jpg 

Autor: alexandra 3 komentarze http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

Etykiety: _Moje ulubione, Pierniki

2007-05-29

Bananowe pancakes


Zdecydowanie najsmaczniejsze pancakes jakie do tej pory jadłam :)
Dodatek bananów to świetny pomysł - tak cudnie wtapiają się w ciasto, że zaciera się granica gdzie się kończy banan a gdzie zaczyna placuszek.
I jak pachnie gdy się smażą.. polecam gorąco :)

Bananowe pancakes
(z przepisu pauli)

·         1 1/2 szklanki mąki

 

·         3 łyżki cukru

 

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

·         1 1/2 łyżeczki soli

 

·         1/2 szklanki śmietany

 

·         3/4 szklanki + 1 łyżka mleka

 

·         2 bardzo duze jaja

 

·         1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

·         1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 

·         masło

 

·         2 banany, pokrojone w plasterki



Wszystkie suche skladniki przesiewamy do miseczki. Pozostałe skladniki(oprócz bananów) razem mieszamy w osobnej miseczce.
"Mokre" składniki dodajemy do suchych i mieszamy do momentu aż wszystko się razem połączy.
Masło rozgrzewamy na patelce i nakładamy porcje na nasze pancakes na wierzchu kladąc kilka plasterków banana. Smażymy przez 2-3 minuty a następnie obracamy i zostawiamy na patelce przez kolejną minutkę.

Podajemy z plasterkami banana i syropem klonowym.

Smacznego :)

http://2.bp.blogspot.com/_sR_PNUWtTwc/RlyO_fiGTUI/AAAAAAAAAVk/T7tw7C9fRBs/s400/Image00002.jpg 

Autor: alexandra 0 komentarze http://www.blogger.com/img/icon18_edit_allbkg.gif

Etykiety: _Moje ulubione, Słodki obiad

2007-05-19

Kokosowe kuleczki z Goa

Coś między trufelkiem a rafaello - pyszne !

Kokosowe kuleczki z Goa
(z przepisu AgusiiH)

liczba porcji: 15-20 kuleczek

·         0,5 szkl. wiórków kokosowych

 

·         125g masla ghee (lub 1/2 kostki zwyklego masła)

 

·         1-2 łyzki masła orzechowego

 

·         1/3 szkl. cukru pudru

 

·         1 lyzeczka esencji waniliowej

 

·         1,5 szkl. mleka w proszku



Roztopić połowę masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć je, aż się zezłocą. Pozostawić do ostygnięcia.
Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i esencją waniliową. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy , aż będzie bardzo gęsta.
Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej masła. Kuleczki można obtoczyć w kokosie.
Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki.

Przechowywać w lodówce. Można zamrażać.

Smacznego :)

http://2.bp.blogspot.com/_sR_PNUWtTwc/RrJC83n-QwI/AAAAAAAAAeo/W_WU7YW8wF4/s400/P1050656.jpg 

Autor: ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin