Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiemNa 35 sztuk:
· 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka płatków owsianych
· 1 szklanka ziaren słonecznika
· 1 kostka miękkiego masła
· 1/2 szklanki cukru
· 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż będą jasnozłote. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone ziarna, płatki owsiane, szczyptę soli, wymieszać. Wsypać mąkę i zagnieść ciasto - ma być miękkie i tłuste. Z ciasta lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce, można lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut, na złoto. Zdejmować z blaszki po wystygnięciu.Smacznego :)
Autor: alexandra 6 komentarze
Etykiety: _Moje ulubione, Ciasteczka
2007-07-14
Knedle z ciasta serowego z morelami
To najsmaczniejsze knedle jakie jadłam :) Dużo owocowego nadzienia otoczone tylko cieniutką warstwą ciasta serowego. Rewelacyjny przepis - polecam :)Zamiast moreli mozna użyć dowolnych owoców - pyszne też są ze śliwkami Knedle z ciasta serowego z morelamiNa 2-3 porcje:
· 250g białego sera
· 1 jajko
· szczypta soli
· ok 3/4 szklanki mąki
· 2 łyżki roztopionego masła
· 12 małych, slodkich moreli
Ser zmielic lub po prostu dobrze rozgniesc widelcem. Dodac sol, jajko i stopniowo dodawac make. Jezeli ser jest wilgotny, dodac troche wiecej maki (ciasto powinno miec konsystencje ciasta ziemniaczanego). Dodac roztopione maslo i dobrze wymieszac. Zawinac w folie i schlodzic przez okolo 2 godziny, mozna je zostawic w lodowce na cala noc. Nastawic lekko osolona wode do gotowania knedli w duzym, szerokim rondlu. Morele umyc, naciac i usunac pestki i w ich miejsce wlozyc kostke cukru. Ciasto podzielic na 12 czesci, z kazdej uformowac cienki placuszek i otoczyc nim morele dobrze sklejajac brzegi. Ukladac na lekko oproszonej maka stolnicy. Delikatnie wlozyc knedle do gotujacej sie wody i zagotowac na duzym ogniu. Kiedy knedle wyplyna na powierzchnie, obnizyc ogien i gotowac 8-10 minut, az morele beda miekkie. Delikatnie wyjac knedle lyzka cedzakowa. Podawac gorace, polane maslem ze zrumieniona buleczka i posypane cukrem, mozna tez posypac je lekko cynamonem. Smacznego :)
Autor: alexandra 2 komentarze
Etykiety: _Moje ulubione, Słodki obiad
2007-06-15
Pyszny, prawdziwy piernik
Ten piernik nie wymaga "leżakowania", można robić go bezpośrednio do spożycia. Doskonale się przechowuje. Polecam :) Pyszny, prawdziwy piernik(wg przepisu Stale)
· 1/2 kg miodu
· 1 szklanka cukru
· 1/2 kostki masła
· 2 łyżki kakao
· 3 jajka
· 1/2 kg mąki ( może być troszkę więcej)
· 1 szklanka kwaśnej śmietany
· 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
Przyprawa:
· 1,5 łyżeczki zmielonych gożdzików
· 1,5 łyżeczki cynamonu
· 1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej
· 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Miód, 1 szklanke cukru,1/2 kostki masła i kakao rozpuscic a potem ucierać aż do ostgniecia.Do wystudzonej masy dodać kolejno3 całe jajka, 1/2 kg maki, 1 szlanke śmietany, sodę i mieszanke przypraw, Na końcu dodać posiekane bakalie z przewaga suszonych sliwek.Piec ok. 1 1/2 godziny w temperaturze 140 - 150 stopni Celsjusza.Porcja na 2 keksówki (większe)Smacznego :)
Autor: alexandra 3 komentarze
Etykiety: _Moje ulubione, Pierniki
2007-05-29
Bananowe pancakes
Zdecydowanie najsmaczniejsze pancakes jakie do tej pory jadłam :) Dodatek bananów to świetny pomysł - tak cudnie wtapiają się w ciasto, że zaciera się granica gdzie się kończy banan a gdzie zaczyna placuszek.I jak pachnie gdy się smażą.. polecam gorąco :) Bananowe pancakes(z przepisu pauli)
· 1 1/2 szklanki mąki
· 3 łyżki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 szklanki śmietany
· 3/4 szklanki + 1 łyżka mleka
· 2 bardzo duze jaja
· 1 łyżeczka aromatu waniliowego
· 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
· masło
· 2 banany, pokrojone w plasterki
Wszystkie suche skladniki przesiewamy do miseczki. Pozostałe skladniki(oprócz bananów) razem mieszamy w osobnej miseczce. "Mokre" składniki dodajemy do suchych i mieszamy do momentu aż wszystko się razem połączy. Masło rozgrzewamy na patelce i nakładamy porcje na nasze pancakes na wierzchu kladąc kilka plasterków banana. Smażymy przez 2-3 minuty a następnie obracamy i zostawiamy na patelce przez kolejną minutkę. Podajemy z plasterkami banana i syropem klonowym.Smacznego :)
Autor: alexandra 0 komentarze
2007-05-19
Kokosowe kuleczki z Goa
Coś między trufelkiem a rafaello - pyszne ! Kokosowe kuleczki z Goa(z przepisu AgusiiH)liczba porcji: 15-20 kuleczek
· 0,5 szkl. wiórków kokosowych
· 125g masla ghee (lub 1/2 kostki zwyklego masła)
· 1-2 łyzki masła orzechowego
· 1/3 szkl. cukru pudru
· 1 lyzeczka esencji waniliowej
· 1,5 szkl. mleka w proszku
Roztopić połowę masła na patelni, wsypać wiórki kokosowe i smażyć je, aż się zezłocą. Pozostawić do ostygnięcia. Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem, masłem orzechowym i esencją waniliową. Ucierając dodawać całkowicie ostudzone wiórki kokosowe. Dosypywać mleka w proszku do masy , aż będzie bardzo gęsta. Odrywać kawałki masy i formować z nich kuleczki. Gdy kulka klei się do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się dodać więcej masła. Kuleczki można obtoczyć w kokosie.Ułożyć kulki na talerzu. Wstawić na godzinę do lodówki. Przechowywać w lodówce. Można zamrażać. Smacznego :)
Autor: ...
Rudowlosa12