Pizza z pieczarkami i papryką.rtf

(8 KB) Pobierz
Pizza z pieczarkami i papryk¹

Pizza z pieczarkami i papryką

 

Składniki:

ciasto:

25 dag mąki tortowej

2 łeczki proszku do pieczenia

2 łki masła lub margaryny

3/4 szklanki mleka

sos pomidorowy:

łka oliwy z oliwek

pół małej cebuli

2 pomidory (25 dag)

cukier

łka koncentratu pomidorowego 30-proc.

pół liścia laurowego

nadzienie:

czerwona lub żółta papryka

15 dag pieczarek

2 łki masła

10 dag ostrego żółtego sera (gouda)

pomidor

oregano, sól, pieprz

 

Na początku przygotuj sos pomidorowy: w rondelku rozgrzej oliwę i smaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekane pomidory bez skórki i pozostałe składniki, gotuj 10 minut, ażyn odparuje, a sos stanie sięsty. Wyjmij liść laurowy.

 

Przygotuj ciasto na pizzę: do miski przesiej mą, wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, potem dodaj posiekane masło. Szybkimi ruchami zagnieć z masłem, aż powstaną grudki przypominające buł tartą. Wlej mleko, wyrób ciasto i rozwałkuj je (posypując mą) na placek o średnicy 30 cm.

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Na patelni rozpuścić 2 łki masła, dodaj umyte, cienko pokrojone pieczarki. Smaż na średnim ogniu, mieszając, aż sok odparuje, a pieczarki bę miękkie. Posól i oprósz pieprzem.

 

Na formie do pieczenia wyłonej folią aluminiową ułóż placek. Rozsmaruj pośrodku sos pomidorowy (dookoła brzegów zostaw pusty pasek około 1 cm), rozłóż krążki papryki, na papryce - pieczarki. Posyp startym żółtym serem, obłóż plastrami pomidora, posyp oregano. Wstaw pizzę na górną pół piekarnika i piecz 30-35 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin