Zapiekanka z mięsem50 dag ziemniaków,30 dag mięsa mielonego,2 ząbki czosnku,2 cebule,1 pęczek szczypiorku,1 pęczek natki pietruszki,2 łyżki bułki tartej,2-3 łyżki parmezanu,2 szklanki śmietany,1 łyżka masła do wysmarowania formy,sól,pieprz.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie. Cebulę obrać, pokroić drobno w talarki i ułożyć na ziemniakach. Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć na cebuli jako kolejną warstwę. Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie tak, aby utworzyły wianuszek. Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć. Piec 20-25 min w piekarniku w temp. 225 st.C. Przed podaniem posypać parmezanem.
Rudowlosa12