Aromatyczna pieczeń w ziołach.doc

(21 KB) Pobierz
Aromatyczna pieczeń w ziołach

Aromatyczna pieczeń w ziołach

 

schab środkowy z kością 1,5 kg

olej 1 łyżka

czosnek 2 ząbki

niezbyt ostra musztarda 1 łyżka

sól 1 łyżeczka

duże ziemniaki 600 g

tymianek 1/2 łyżeczki

rozmaryn

majeranek 1/2 łyżeczki

pomidory 4 szt

sól

pieprz

bulion 1/3 szkl

gęsta śmietana 4 łyżki

 

 

Mięso umyć, osuszyć, z wierzchu ponakłuwać. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą}, dodać musztardę, olej, tymianek i majeranek.

 

Schab natrzeć masą czosnkowo-ziołową, ułożyć na blasze.

Wstawić do piekarnika na najniższy poziom, piec 100 min w temp. 200° C.

Mięso polewać wytopionym tłuszczem.

 

Ziemniaki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową.

Włożyć do piekarnika na godzinę przed końcem pieczenia mięsa.

 

Pomidory umyć, osuszyć, ponakłuwać w kilku miejscach.

Oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, włożyć do piekarnika 15 min przed końcem pieczenia.

 

Schab wyjąć, z gorącego usunąć kości.

Tłuszcz z pieczenia zagotować w rondelku z bulionem, przyprawić do smaku.

Ziemniaki wyjąć z folii.

 

Mięso ułożyć na półmisku, pokroić w plastry, polać sosem.

Obok ułożyć ziemniaki, każdy udekorowany łyżką śmietany, i pomidory przystrojone zieleniną.

Podawać z sałatką z winegretem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin