Chrupiąca i soczysta pieczeń wieprzowa z ziemniakami.doc

(20 KB) Pobierz
Chrupiąca i soczysta pieczeń wieprzowa z ziemniakami

Chrupiąca i soczysta pieczeń wieprzowa z ziemniakami

 

gotowa rolada wieprzowa (z karkówki) 1 kg

cebula 4 szt

ziemniaki 1 kg

szpinak świeży 75 dag

czosnek 1 ząbek

masło lub margaryna 2 łyżki

śmietana kremówka 10 dag

ciemna zasmażka błyskawiczna 2 łyżki

sól

pieprz

gałka muszkatołowa tarta

 

 

Roladę umyć, natrzeć solą i pieprzem.

Cebule obrać, pokroić na małe cząstki.

Mięso oraz 2 cebule przełożyć do brytfanki, piec

75 minut w temperaturze 200°C.

Podczas pieczenia polewać dwiema szklankami ciepłej wody.

 

Ziemniaki obrać, umyć.

Gotować 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić.

Szpinak dokładnie przebrać, umyć.

Czosnek obrać, posiekać, zeszklić z pozostałą cebulą na łyżce masła.

Dodać szpinak, poddusić.

 

Doprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.

Pieczeń wyjąć.

Sos przecedzić przez sitko, uzupełnić wodą do objętości 1/2 litra.

Zabielić śmietaną, zagotować.

Zagęścić zasmażką, doprawić solą oraz pieprzem.

 

Ziemniaki podsmażyć na reszcie tłuszczu, podawać z pieczenia i szpinakiem.

Sos serwować osobno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin