Chrupiąca i soczysta pieczeń wieprzowa z ziemniakami
gotowa rolada wieprzowa (z karkówki) 1 kg
cebula 4 szt
ziemniaki 1 kg
szpinak świeży 75 dag
czosnek 1 ząbek
masło lub margaryna 2 łyżki
śmietana kremówka 10 dag
ciemna zasmażka błyskawiczna 2 łyżki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa tarta
Roladę umyć, natrzeć solą i pieprzem.
Cebule obrać, pokroić na małe cząstki.
Mięso oraz 2 cebule przełożyć do brytfanki, piec
75 minut w temperaturze 200°C.
Podczas pieczenia polewać dwiema szklankami ciepłej wody.
Ziemniaki obrać, umyć.
Gotować 20 minut w osolonej wodzie, odcedzić.
Szpinak dokładnie przebrać, umyć.
Czosnek obrać, posiekać, zeszklić z pozostałą cebulą na łyżce masła.
Dodać szpinak, poddusić.
Doprawić solą, pieprzem i tartą gałką muszkatołową.
Pieczeń wyjąć.
Sos przecedzić przez sitko, uzupełnić wodą do objętości 1/2 litra.
Zabielić śmietaną, zagotować.
Zagęścić zasmażką, doprawić solą oraz pieprzem.
Ziemniaki podsmażyć na reszcie tłuszczu, podawać z pieczenia i szpinakiem.
Sos serwować osobno.
gayboy75