· 4 dag drożdży
· 2 łyżki cukru
· 30 dag mąki
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 kostka masła
· 4 jajka
· 1 szklanka cukru
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 1 ½ kg jabłek (najlepiej szare renety)
· 1 łyżeczka cynamonu
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika).
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i rozprażyć na patelni. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor.
W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki.
· 50 dag mąki
· 20 dag margaryny
· 2 jajka
· 1 żółtko
· 15 dag cukru
· szczypta soli
· 3 łyżki kwaśnej śmietany
· 1 łyżka proszku do pieczenia
· 1 ½ kg jabłek
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z margaryną, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę, zagnieść ciasto.
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.
Prostokątną foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy. Na placku równomiernie rozłożyć jabłka, następnie posypać je cukrem i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki. Placek nakłuć widelcem - by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40-45 min.
Giorno