Półkruche z jabłkami.doc

(88 KB) Pobierz
Półkruche z jabłkami

Placek krucho-drożdżowy
z jabłkami

·         4 dag drożdży

·         2 łyżki cukru

·         30 dag mąki

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 kostka masła

·         4 jajka

·         1 szklanka cukru

·         1 łyżka cukru waniliowego

·         1 ½ kg jabłek (najlepiej szare renety)

·         1 łyżeczka cynamonu

Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysiekać z masłem, dodać żółtka. Następnie dodać drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto. Rozwałkować, wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia (np. do piekarnika).

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, pozbawić gniazd nasiennych, przyprawić cynamonem i rozprażyć na patelni. Wyłożyć na ciasto. Na jabłka dać pianę ubitą z białek i cukru oraz cukru waniliowego. Upiec na złoty kolor.

W sezonie zamiast jabłek można dać wiśnie lub borówki.

 

Półkruche z jabłkami

·         50 dag mąki

·         20 dag margaryny

·         2 jajka

·         1 żółtko

·         15 dag cukru

·         1 łyżka cukru waniliowego

·         szczypta soli

·         3 łyżki kwaśnej śmietany

·         1 łyżka proszku do pieczenia

nadzienie:

·         1 ½ kg jabłek

·         2 łyżki cukru

·         1 łyżeczka cynamonu

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wysiekać z margaryną, zrobić dołek, wbić żółtko i jajka, dolać śmietanę, zagnieść ciasto.

Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.

Prostokątną foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować, wykleić dno i boki formy. Na placku równomiernie rozłożyć jabłka, następnie posypać je cukrem i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć nim jabłka. Skleić boki. Placek nakłuć widelcem - by podczas pieczenia nadmiar wilgoci mógł wyparować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40-45 min.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin