Raita ogórkowa.doc

(30 KB) Pobierz
Raita ogórkowa

Raita ogórkowa

- W Indiach upały są normą. Na szczęście Hindusi mają wiele sposobów, żeby się przed nimi ratować. Jednym z nich jest raita, bardzo popularna gęsta mieszanka jogurtu z rozdrobnionymi warzywami. Na przykład z ogórkiem. Raitę zwykle doprawia się całym zestawem indyjskich przypraw. Sałatka ta świetnie wypada w towarzystwie ostrych indyjskich dań. Chłodzi, orzeźwia i relaksuje.

Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 15 min

Jak to zrobić:

1. Umyj ogórki i odkrój im końcówki. Nie obierając ze skórki, zetrzyj na grubej tarce.
2. Do miski z ogórkami wlej kwaśną śmietanę i jogurt. Całość wymieszaj.
3. Posiekaj drobno chilli i wrzuć do miski.
4. Oderwij listki mięty i drobno pokrój razem z kolendrą. Dodaj do reszty składników i zamieszaj.
5. Nasiona kolendry praż na patelni około 2-3 min, aż popękają.
6. W moździerzu zmiażdż kolendrę, kminek i gorczycę na proszek. Wsyp przyprawy do raity.
7. Dodaj słodką śmietankę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki.
8. Przed podawaniem dodaj sól i pieprz i znów dokładnie wymieszaj.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Raita ogórkowa

·         Raita ogórkowa:

·         2 duże ogórki

·         400 ml kwaśnej śmietany

·         150 ml jogurtu naturalnego

·         4 łyżki śmietany 36%

·         2 łyżeczki kminku

·         2 łyżeczki nasion kolendry

·         2 łyżeczki gorczycy

·         1 papryczka chilli red bird eye

·         4 gałązki świeżej mięty

·         1/2 pęczka świeżej kolendry

·         sól i pieprz do smaku

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin