- W Indiach upały są normą. Na szczęście Hindusi mają wiele sposobów, żeby się przed nimi ratować. Jednym z nich jest raita, bardzo popularna gęsta mieszanka jogurtu z rozdrobnionymi warzywami. Na przykład z ogórkiem. Raitę zwykle doprawia się całym zestawem indyjskich przypraw. Sałatka ta świetnie wypada w towarzystwie ostrych indyjskich dań. Chłodzi, orzeźwia i relaksuje. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 15 min
Jak to zrobić: 1. Umyj ogórki i odkrój im końcówki. Nie obierając ze skórki, zetrzyj na grubej tarce. 2. Do miski z ogórkami wlej kwaśną śmietanę i jogurt. Całość wymieszaj. 3. Posiekaj drobno chilli i wrzuć do miski. 4. Oderwij listki mięty i drobno pokrój razem z kolendrą. Dodaj do reszty składników i zamieszaj. 5. Nasiona kolendry praż na patelni około 2-3 min, aż popękają. 6. W moździerzu zmiażdż kolendrę, kminek i gorczycę na proszek. Wsyp przyprawy do raity. 7. Dodaj słodką śmietankę, wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw na 2-3 godz. do lodówki. 8. Przed podawaniem dodaj sól i pieprz i znów dokładnie wymieszaj. Bon appetit!
drukować
· Raita ogórkowa:
· 2 duże ogórki
· 400 ml kwaśnej śmietany
· 150 ml jogurtu naturalnego
· 4 łyżki śmietany 36%
· 2 łyżeczki kminku
· 2 łyżeczki nasion kolendry
· 2 łyżeczki gorczycy
· 1 papryczka chilli red bird eye
· 4 gałązki świeżej mięty
· 1/2 pęczka świeżej kolendry
· sól i pieprz do smaku
LWICA5