WSPANIAŁE ŚLEDZIE _INACZEJ!!
Sledzie wymoczyc w wodzie z odrobina octu- lub przeplukac z oliwy wktorej byly. Najlepsze SA matiasy.
Potrzebne bedzie Tobie naczynie dosyc wysokie-najlepiejduzy i wysoki sloik po ogorkach.
Przyprawy do tych sledzi:
pieprz mielony, cukier , ocet, Vegetta , Maggi w plynie , sporo cebuli pokrojonej w cienkie talarki,
rodzynki , ziele angielskie (kulki) , lisc laurowy, koperek, ketczup, i oliwa z oliwek.
Ukladac warstwami na dno naczynia - zaczynamy od sledzi (mozesz je pokroic jeden filet na 3 czesci).
Na sledzie kladziemy po kolei:
Posypujesz pieprzem ,nastepnie cukrem (tak jak bys solil), po kropelce pokropicoctem, posypac vegetta, nastepnie pokropic maggiw plynie , nastepnie na wierzch polozyc pokrojonacebule, dalej - posypac kikoma rodzynkami, wlozyc 1listek laurowy (pokrusz go i rozloz rownomiernie),
Teraz posyp posiekanym koperkiem i polej nawierz dobrym keczupem.
Nastepnie -nastepna warstwa sledzi i to samo -przyprawy . Jakskonczysz ukladanie to wszystko zalej oliwa, i do lodowki !!!najlepsze sa po 4 -5 dniach ,a moga byc w lodowce nawet 2-3miesiecy ...Tylko ,ze sa za dobre zeby tak dlugo staly.
SMACZNEGO
gadula