BYDŁO ĆW 5
OCENA UŻYTKOWOŚCI MLECZNEJ KRÓW.
Najbardziej miarodajna ocena wartości użytkowej krów mlecznych opiera się na określonym kontrolowaniu wydajności mleka i badania jego składu chemicznego.
Cele prowadzenia oceny użytkowości mlecznej:
· Określenie wydajności mlecznej krowy.
· Ustalenie stopnia przekazywania cech mleczności na potomstwo.
· Ocena skuteczności przeprowadzanych zabiegów hodowlanych.
· Przeprowadzenie selekcji w stadzie.
· Określenie wartości hodowlanej buhajów pod względem cech mlecznych.
· Ocena skuteczności przeprowadzonych zabiegów hodowlanych.
· Ustalanie stopnie przekazywania cech mleczności w potomstwo.
Wzór kolczyka.
- 1 cyfra – cyfra kontrolna.
- 9 cyfr – numer zwierzęcia.
- kod kreskowy.
- 2 cyfry – numer serii.
- symbol kraju.
- w przypadku duplikatu kolczyka, cyfra rzymska oznacza kolejny numer duplikatu.
- znak graficzny Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
- każde zwierzę ma 1 kolczyk na całe życie.
Wzór paszportu bydła.
Paszport służy identyfikacji gospodarstwa, hodowcy i zwierzęcia. Zawierz m.in. numer identyfikacyjny zwierzęcia, stada, informację o posiadaczu krowy, a także daty uboju, padnięcia, urodzenia.
Księga rejestracji stada bydła.
Jest to spis wszystkich zwierząt w gospodarstwie z 14-znakowymi numerami. Adres gospodarstwa, właściciela.
Karta jałówki – krowy.
Ma 14-znakowy numer. Zawiera informację na temat pochodzenia, użytkowości krowy (mleczna/umięśnienie).
Od 1 lipca 2006 roku hodowla i ocena podlega Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Warszawie!!!
W Polsce mamy 3 regiony oceny.
Parzniew koło Pruszkowa – siedziba Regionu Oceny PFHBiPM.
Na świecie obowiązują 3 metody:
a) Klasyczna – dokumentację wykonuje Zootechnik Oceny.
b) Uproszczona – ocenę wykonuje hodowca
c) Pośrednia – w 1 miesiącu zootechnik, w 2 hodowca.
W Polsce stosuje się wyłącznie metodę klasyczną!
Metoda klasyczna zależy od częstotliwości. Może być A4, czyli co 4 tygodnie rano i wieczorem; A8, co 8 tygodni dój wieczorem i rano; AT4 – co 4 tygodnie ale 1 dój na zmianę dzienny i wieczorny.
Wykaz zdarzeń.
Jedyny dokument, jaki wypełnia hodowca to wykaz zdarzeń.
Wykaz krów ocenianych.
Tu mamy numer krowy i wszystkie informacje, które przepisuje z Wykazu Zdarzeń, w 1 kolumnie numer buteleczki (próbka mleka) – wypełnia Zootechnik.
Ocena użytkowości mlecznej krów polega na oszacowaniu wydajności mlecznej krowy w oparciu o przeprowadzenie okresowo tzw. próbnego doju.
W czasie próbnego doju:
· Waży się mleko uzyskane od każdej ocenianej krowy w cyklu całodobowym.
· Pobiera reprezentatywne próbki w celu określenia:
Ø Procentowej zawartości tłuszczu.
Ø Procentowej zawartości białka.
Ø Liczby komórek somatycznych (LKS).
Ø Poziomu mocznika.
Ø Laktoza.
Ø Sucha masa.
Przeprowadzenie próbnego doju.
Po wykonaniu czynności wstępnych Zootechnik Oceny przyjeżdża do gospodarstwa w celu przeprowadzenia próbnego doju.
Jest on wyposażony w:
§ Wiadro.
§ Wagę do ważenia mleka.
§ Pipetę do pobierania prób.
§ Skrzynkę z odpowiednią ilością buteleczek (fiolek) na próby mleka.
Po wydojeniu krowy mleko przelewa się do uprzednio wytarowanego wiadra i zapisuje masę udoju z dokładnością do 0,1kg. Następnie miesza się pipetą i pobiera próbkę zgodnie ze stosunkiem proporcjonalnym (dotyczy metody A-4 i A-8).
W oborach, gdzie jest dojarka przewodowa, musi być zainstalowane urządzenie zwane mleko metrem. Mleko zanim spłynie do wiadra musi przejść przez mleko metr.
Próbka musi być reprezentatywna!
Mleko metr.
Mleko metr z próbnikiem jest przeznaczony do stosowania zarówno w halach udojowych jak i w systemie stanowiskowym…
· Próbnik automatycznie pobiera reprezentatywną próbkę mleka bez konieczności nadzorowania przez dojarza.
· Próbnik może być odłączony w przypadku kiedy oceniana jest wyłącznie sama wydajność mleka.
· Operowanie zaworami umożliwia łatwe ustawienie funkcji mleko metru na „mleko” lub „mycie”.
· Mycie na stanowisku podczas cyklu mycia, skraca do minimum czas tej operacji.
Prezentacja wyników.
System gromadzenia, przetwarzania, analizowania i prezentowania informacji związanych z oceną użytkowości mlecznej jest skomputeryzowany i nosi nazwę SYMLEK.
Wchodzi on w skład ogólnopolskiego systemu informatycznego „Malwa”, który obejmuje wszystkie podmioty związane z hodowlą zwierząt.
Baza danych znajduje się w ZETO (Zakład Elektronicznej Techniki Obliczeniowej) w Olsztynie. Tutaj trafiają wszystkie dane z terenu, a wychodzą informacje wynikowe.
Z gospodarstwa próbki trafiają gdzieś tam, i wraz z WZ i WKO jadą do laboratorium. W laboratorium badane jest zawartości tłuszczu i białka, mocznik (150-300ml/l mleka), LKS, sucha masa i laktoza. Wyniki trafiają do ZETO (Zakład Elektroniczny Technik Obliczeniowych). A ZETO wydaje raporty wynikowe. RW-1 i RW-2 wysyłane są do gospodarstwa. A wszystkie raporty wynikowe daje Regionowi Oceny.
RW-1 – wyniki stada, sprawozdanie okresowe, bierzemy pod uwagę wszystkie średnie dla stada.
RW-2 – po kolei są wszystkie informacje o użytkowości mlecznej każdej krowy.
Przeciętne wydajności krów ocenianych (2008).
Rasa
Liczba krów
Mleko (kg)
Tłuszcz (kg)
Tłuszcz (%)
Białko (kg)
Białko (%)
BRAK
525280,1
6903
286
4,14
230
3,33
Razem wszystkie rasy
567477
6817
282
228
3,34
Poziom mocznika w mleku:
· Poniżej 150mg w 1 litrze mleka – za niska koncentracja, występuje podejrzenie niedoboru białka w dawce pokarmowej.
· 151 – 300mg/l mleka prawidłowa koncentracja – dawka pokarmowa prawidłowo zbilansowana.
· Powyżej 300mg/l mleka – za wysoka koncentracja mocznika, istnieje podejrzenie:
o Zbyt wysokiego poziomu białka w dawce pokarmowej.
o Brakuje w dawce energii, a ilość białka jest wystarczająca.
o Znaczna część białka paszowego ulega szybkiemu rozkładowi w żwaczu.
OCENA UŻYTKOWOŚCI MIĘSNEJ BYDŁA.
Obejmuje ona:
- ocenę wartości opasowej.
- ocenę wartości rzeźnej.
WARTOŚĆ OPASOWA – zespół cech anatomiczno-fizjologicznych warunkujących:
- tempo wzrostu
- wykorzystanie paszy
- umięśnienie zwierząt
Wskaźniki określające wartość opasową.
1. Dzienny przyrost masy ciała
2. Zużycie energii paszy na jednostkę przyrostu
3. Stopień umięśnienia
Wielkość tych wskaźników zależy od następujących czynników genetycznych i środowiskowych:
§ Rasy
1. Rasy mięsne
2. Rasy użytkowane dwukierunkowo
3. Rasy mleczne
4. Mieszańce międzyrasowe pochodzące z krzyżowania towarowego
§ Płci
§ Wieku
§ Żywienia oraz warunków utrzymania
Typy budowy bydła: w/sz, w/w, n/sz, n/w.
Zwierzęta o dużym bądź umiarkowanym i słabym potencjale wzrostu.
Porównanie systemów opasu.
RODZAJ OPASU
Przyrosty dobowe (g)
Zużycie MJ na 1kg przyrostu
Wiek uboju (mieś.)
INTENSYWNY
1000 i >
32-42
12-14
PÓŁINTENSYWNY
700-800
44-53
20
EKSTENSYWNY
500-600
56-71
24
Opas intensywny charakteryzuje się:
1. Udział pasz treściwych w dawce ponad 50%
Chwyty rzeźnicze:
- łopatkowy
- grzbietowy
- lędźwiowy
- żebrowy
- miejsce oceny umięśnienia udźca
Obserwujemy: wypukłość pośladków, głębokość pośladków.
Lekarz bada przed i po udoju.
Kategorie bydła rzeźnego.
1. Młode bydło...
mrufka_a