ściągi hodowla bydła 3 rok sem 1.doc

(85 KB) Pobierz

Sposoby identyfikacji bydła ewidencja i dokumentacji hodowlana stanowi podstawę do prowadzenia pracy hodowlanej odpowiedniej organizacji chowu i hodowli. Stanowiona zbiór informacji na temat pochodzenia zwierzęcia użytkowości ich przodków użytkowości własnej płodności pokroju.

Bydło może być znakowane przez :

- wypalanie numerów na rogach rzadziej na skórze lub racicach

-nacinanie uszu

- za pomocą tatuażu

- bądź też kolczyki

 

1.      Pokrój bydła

W pracy hodowlanej prowadzonej nad bydłem ważnym elementem w grupie cech wpływającym i świadczących o użytkowość (mlecznej i mięsnej) jest pokrój zwierzęcia . Prawidłowość i harmonijność budowy u poszczególnych części ciała zwierzęcia oraz ich proporcje pomiędzy sobą odgrywają dużą rolę np. dobór par do kojarzeń prowadzenie selekcji innych prac hodowlanych  ocena pokroju prowadzona kompleksowo z uwzględnieniem takich czynników jak żywienie wiek warunki utrzymania daje nam pełny obraz zewnętrznego wyglądu zwierzęcia. Na świecie jak i w Polsce przykłada się dużą wagę do eksterieru ponieważ pomiędzy wyglądem a produkcyjnością zwierząt istnieje określona współzależność

Pokrój (eksterier) u bydła to zespół zewnętrznych cech budowy ciała i proporcje zachodzące pomiędzy tymi elementami pokroju zwierząt. Cechy te są charakterystyczne dla rasy typu użytkowego wieku i płci

METODY OCENY POKROJU

- ocena liniowa pokroju bydła mlecznego

- pomiary zoometryczne

Stosowana aktualnie w kraju metodyka ocena pokroju bydła składa się z 3 podstawowych elementów

- szczegółowej ocenie 15 cech liniowych (krowy, buhaje 8 cech) w skali 1-9 ptk  uzupełnionych pomiarem wysokości w krzyżu (cm)

- ogólna ocena w skali 100 ptk

-wykazu wad budowy

CECHY LINIOWE SĄ:

-Linearne w skali biologicznej mierzone lub oceniane liniowo między swoimi ekstremami biologicznymi w zakresie 1-9

- są określane niezależnie

-mają znaczenie ekonomiczne

- są wyrażane w skali punktowej (jednostką jest 1 ptk)

- wykazują zmienności w obrębie populacji

 

Ocena typu budowy przeprowadza się dla wszystkich krów pierwiastek użytkowanych w danej oborze znajdujących się w okresie między 15 a 180 dniem laktacji oraz buhajów kwalifikowanych do rozrodu. Krowy kandydatki na matki buhajów i dawczynie zarodków są oceniane w zależności od potrzeb.

CECHY CHARAKTERYSTYCZNE KRÓW TYPU MLECZNEGO

1.                  sylwetka – kształt ciała zbliżony do trójkąta które podstawę stanowi zad w wierzchołka to głowa

2.                  Umięśnienie- płaski profil mięśnie lekko wklęsłe

3.                  Głowa – szlachetna szeroka cześć twarzowa mocna żuchwa szerokie czoło

4.                  Szyja – mocna i długa z łopatkami przechodzącymi łagodnie w grzbiet

5.                  Klatka piersiowa – szeroko wysklepiona żebra szerokie płaskie szerokie rozstawione

6.                  Grzbiet- prosty mocno szeroki i lekko łukowaty  łukowata partia lędźwi  z dobrze zarysowanym kręgosłupem

7.                  Zad-lekko nachylony do tyłu długi szeroki płasko umięśniony profil mięśni zwłaszcza udowy lekko osadzona nasada ogona

8.                  Nogi- szeroko rozstawione sucha stawy mocne wysoko piętka racicy lekko rozwarte

9.                  Wymię pojemne zawieszone tylnie wysokie i szerokie zawieszenie tylne przednie bardzo wysunięte do przodu mocno połączone z powłokami brzusznymi skóra cienka delikatna owłosiona żyły mleczne bardzo wyraźnie zaznaczone rozwój ćwiartek równomierny strzyk pionowo rozmieszczone cylindryczne średniej długości (5-7cm) wymię czyste bez dodatkowych strzyków i przystrzyków

10.              Ogólny wygląd – harmonijna szlachetna budowa skóra ciemna pokryta błyszcząco jedwabistą sierścią wyraźnie rysujące się kościec o płaskich umięśnieniu temperament żywy

OCENA ZA POMOCĄ POMIARÓW ZOOMETRYCZNYCH

Pomiary ciał zwierzęcia dostarczają informacji o jego wielkości wyrażonej w liczbach bezwzględnych. Pomiary zoometryczne można wykorzystać do różnych celów

- charakteryzować i porównywanie różnych ras i populacji

-ocenianie proporcjonalności budowy ciała

- porównywanie różnych populacji tej samej rasy

-śledzenie tępa wzrostu u bydła

-oceniania zgodności budowy ze wzorcem rasowym

IDEKS POKROJOWY

To stosunek liczbowy wartości otrzymanych z dwu lub więcej różnych pomiarów zoometrycznych w % Informuje o stopniu rozwoju organizmu proporcjach budowy ciała zwierzęcia oraz jego typie użytkowym. Według wymiarów  nie można ocenić proporcji w budowie ciała danego zwierzęcia . umożliwia np. porównanie zwierząt o różnej wielkości małej krowy rasy Jersey i dużej krowy HF . w celu liczbowego wyrażenia proporcji w budowie zwierzęcia oblicza się wskaźniki zwane indeksami

Obliczmy

- wysokość w krzyżu

-Wysokość w kłębie

-Głębokość klatki piersiowej

-Wysokość klatki piersiowej

Te są mierzone LASKĄ zoometryczną

-długość zadu

-szerokość zadu w biodrach

-szerokość zadu w kulszach

Mierzone są CYRKLEM

taśmą zoometryczną mierzone są obwody Masy ciała bydła mięsnego

- obwód klatki piersiowej za łopatkami

- obwód nadpęcia

Ocena pokroju bydła mięsnego

Ocena pokroju bydła ma za zadanie  zdefiniowanie

- stopnia umięśnienia

- typu

- kalibru zwierzęcia

Ważnym celem oceny pokroju zwierząt typu użytkowego mięsnego jest także określenie właściwości funkcjonalnych związanych związanych z przebiegiem wycieleń, karmienie cieląt, pobieraniem paszy i łatwością poruszania się zwierząt.

W kraju ocenę budowy zwierząt tego typu użytkowego przeprowadza się w skali  100 ptk

Ocena budowy umięśnienia oraz celach użytkowych zwierząt typu mięsnego

Cechy oceniane:

1, wygląd ogolny, konstrukcja, typ użytkowy: B- 20 ptk, K- 15 ptk

2, głowa szyja: B- 5 ptk; K- 5ptk

3, przód (głębokość /szerokość) :B- 20; K-15

4,tłów (              grzbiet, lędźwie, brzuch): B- 15; K- 15

5, zad ( krzyż, miednica) :B- 20; K-20

6, nogi i chód: B- 10; K- 10

7, oznaki użytkowości: B-10; K-20

Razem ptk B- 100; K- 100

W Polsce do ksiąg hodowlanych bydła mięsnego nie wpisuje się zwierząt  u których w wynikiu oględzin stwierdzono jedna z następujących wad budowy:

1.                  Karłowatość

2.                  Obustronną ślepotę

3.                  Anomalie w budowie żuchwy i szczęki

4.                  Pionowe ustawienie tylnych kończyn uniemożliwiające swobode poruszanie się

Ponadto do ksiąg nie wpisuje się zwierząt u których stwierdzono występowanie swoistych wad budowy i umaszczenia:

RASA PIEMONTE wady: makroglosja(nadmiernie duży język); - astrogrypoza ( łukowatość kończyn przednich); - nietypowa sierść ; - całkowite odbarwienie błony śluzowej

SEMILETALNE wady: szare lub czarne plamy na sierści i skórze

CHARDAISE: wady – nietypowy kolor umaszczenia; - ciemne plamki na skórze lub śluzawicy

LIMAUSINE wady:- plamki lub inne pigmentowe powierzchnie niezgodne z wzorcem rasy

HEREFORD wady: - ciemne plamy na Glowie

ANGUS wady:- jakiekolwiek białe łaty

Określanie wieku

- z dokumentacji hodowlanej

- na podstawie wyglądu hodowlanego

- na podstawie uzębienia

- na podstawie przewężeń na rogach

Wzór zębowy: mleczne 20 stale 32

Ml 0030|4030 ST 0033|4033

Pary zębów:

I cęgi

II średniaki wew

III średniaki zew

IV okrajki

Określanie wieku u bydła na podstawie uzębienia

1.                  Narodziny zwierzęcia: najczęściej ciele rodzi się z 4 siekaczami (cęgi i średniaki) lub 6 siekaczami bez okrajek

2.                  Między 2 tyg, a 1 miesiącem życia: wyrasta ostatnia para siekaczy

3.                  1 miesiąc życia : zwierze posiada cały zestaw siekaczy mlecznych

4.                  6-8 miesiąc życia : wyrówna i przylegający do siebie rząd zębów

5.                  1 rok życia: pod wpływem rozrastającej się szczeki zęby rozluźniają się

6.                  2 lata : siekacze mleczne zastępowane są siekaczami stalami. Cegi  stale do połowy wyrośnięte.

7.                  Powyżej 2 lat: cęgi stałe cale wyrośnięte wymiana średniaków wewn

8.                  2,5 roku : średniaki wew całkowicie wyrośnięte zaczynają wyrastac stale średniaki zew

9.                  3 lata: wyrośnięte średniaki zewn wymiana okrajków mlecznych na stałe

10.              4 lata : wyrośnięte okrajki stale zwierze w tym wieku powinno posiada cale uzębienie stałe

11.              6 lat: starta powierzchnia koron na cęgach

12.              7 lat: starta powierzchnia koron na średniakach wewn

13.              8 lat: starta powierzchnia koron na średniakach zewn

14.              9 lat: starta powierzchnia koron na wszystkich siekaczach

15.              10 -12 lat: siekacze starte do połowy wielkości

16.              14 lat : zęby sieczne pozostają w postaci czarnych pieńków

 

Sposoby określania masy ciała :

- na podstawie pomiaru klatki piersiowej za łopatkami (wyniki odczytywane z tabeli lub na taśmie zoometrycznej

- metoda Presslera

Wzór Presslera na określenia masy ciała u bydła

W= 3,14* (P/2)2 *z*c

P –skośny obwód klatki piersiowej (m)

z- dłużny obwód tułowia (cm)

c- współczynnik zależy od rasy i wieku , pluci i stanu odżywienia

Grupa bydła:

1.                  Buhaje i młodzieżą)tłuste- 0,42; średnie -0,41; chude- 0,40

2.                  Krowy w I okresie cielności: tłuste- 0,44; średnie- 0,43; chude- 0,42

Odchów cieląt i jałowizny

Podstawą wysokiej wydajności mlecznej krów oraz uzyskania dobrych efektów opasu młodego bydla jest prawidłowy wychów cieląt. Jest to czas najintensywniejszych przemian zachodzących w organizmie. Wszelkie błędy popełnione właśnie w tym okresie wpływają nie tylko ujemnie na późniejsze użytkowanie zwierząt ale także na osłabienie stanu zdrowia i wzrost śmiertelności u cieląt.

Celem odchowu cieląt ras mlecznych i mięsno- mlecznych jest uzyskanie dobrze rozwiniętych jałówek które będą się cieliły możliwie wcześnie bez żadnych trudności

Niezależnie od kierunku produkcji obowiązują takie same zasady wychowu cieląt

U bydła wyróżniamy następujące typy żywieniowe

- cielęta: (od wieku 6 mies życia)

- młodsze do 4 mies

-starsze do 6 mies

- młodzież 6-12 mies

- jałówki 12 mies do 7 mies ciąży

- krowy mleczne

- buhaje

- opasy

Efektywność wychowu cieląt

Na efekty odchowu cieląt mają wpływ między innymi:

-wybór najlepszego buhaja do zacieleń i krów i jałówek

- koszty żywienia gdzie istota problemu sprowadza się do ilości skarmianego mleka pełnego

- stosowanie w żywieniu preparatów witaminowych oraz symulatorów wzrostu (antybiotyki, probiotyki)

- wielkość dziennych przyrostów masy ciała które zależne są od płci z przyjętego systemu żywienia i obranego kierunku wychowu (na reprodukcje bądź na użytkowanie mięsne)

- sezon urodzenia cieląt

- optymalne warunki zootechniczne w budynkach inwentarskich

- fachowa obsługa zwierząt

WZROST: do zwiększenia masy i wymiarów ciała całego lub narządów aż do osiągnięcia wielkości charakterystycznej dla wieku dojrzałego

ROZWÓJ- to zmiany morfologiczne i fizjologiczne zachodzące w organizmie wraz z wiekiem do chwili poczęcia aż do śmierci

Okres wzrostu i rozwoju:

1.                  Okres zarodkowy- obejmuje on pierwsze 60 dni po zapłodnieniu w okresie których następuje kształtowanie się charakterystycznych cech budowy nowego organizmu, a procesy rozwoju znacznie przewyższają wzrost

2.                  Płodowy – trwa ok. 210-220 dni (zależy od długości ciąży ) kończy się na chwili porodu. Intensywnemu rozwoju towarzyszy coraz szybsze tempo wzrostu. Na zdrowotności cieląt ich wzrost i rozwój w okresie posntalnym w dużym stopniu ma wpływ na prawidłowy przebieg ciąży u krowy. Niewłaściwe postępowanie z wysoko cielną krową (nieodpowiednie żywienie i utrzymywanie może prowadzić do rodzenia się cieląt drobnych słabych i niezdolnych do życia

3.                  Oseska- trwa ok. do 2 tyg od urodzenia organizm przystosowuje się do nowych warunków życia poza organizmem matki

4.                  Mleczny- obejmuje ok. 3 mies życia a więc okres w którym ciele pojone jest mlekiem stopniowo przyswaja swój organizm do pobierania i wykorzystywania pasz stałych

5.                  Dojrzewanie płciowe i różnicowanie się osobników różnych płci. U jałowic kończy się w momencie pierwszego ocielenia. U buhajów trwa do ukończenia 2 roku życia. Koniec jego łączy się z rozpoczęciem jego systematycznego użytkowania rozpłodowego

6.                  Pełnej dojrzałości –długość tego okresu jest różna u poszczególnych krów i buhajów. U krów cechuje go najwyższa wydajność życiowa mleka dobra płodność u buhajów – pełna sprawność rozpłodowa

7.                  Starzenie - spadek mleczności obniżenie płodności aż do zaniku zdolności rozpłodowych Spadek kondycji i dalszy zanik aktywności życiowej.

Etapy odchowu cieląt i jałowizny

1.                  Od urodzenia do odsadzenia cieląt (tj. do 90 dnia życia ok. 100 kg) ze względu na rodzaj podawanej paszy wyróżnia się 3 okresy życiowe

a)                  Żywienie siarą i mlekiem matki (do 7 dnia życia)

b)                 Żywienie mlekiem lub jego zamiennikami ze wzrastającym udziałem pasz stałych (od 8 do 42 dnia życia)

c)                  Żywienie wyłącznie paszami stałymi

Żywienie cieląt siarą

Występowanie u bydła bariery łożyskowej podzielającej krwioobieg matki od krwioobiegu płodu uniemożliwia to przekazywanie tą drogą odporności matczynej

O skuteczności absorpcji przez cielęta przeciwciał zawartych w siarze oprócz jaj wartości immunologicznej decyduje:

-czas podania siary noworodkowi po porodzie

- ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin