Ciasto drożdżowe tradycyjne 24 porcje po: 276 kcal, 6 g białka, 10,3 g tłuszczu, 65,2 mg cholesterolu, 1,3 g błonnika II kg mški, 15 łyżek cukru, 25 dag masła, 5 jaj, 2 szklanki mleka, 10 dag drożdży, cukier waniliowy, skórka otarta z cytryny, rodzynki, smażona skórka pomarańczowa. Ponadto: tłuszcz do blachy, r** jajo do posmarowania o wierzchu ciasta Rozmieszać w garnuszku szklankę ciepłego mleka z drożdżami, łyżkš cukru i łyżkš mški. Do sporej miski wsypać połowę ogrzanej mški, wlać wyronięte drożdże, zamieszać i pozostawić do wyronięcia. Żółtka utrzeć do białoci z cukrem, dodać je do rozczynu wraz z resztš mški i mleka oraz cukrem waniliowym i skórkš otartš z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić, najlepiej rękš, pod koniec dodać roztopione masło. Do dobrze wyrobionego ciasta (elastyczne, gładkie i lnišce, powinno odchodzić od dłoni) wsypać uprzednio umyte i osuszone rodzynki oraz skórkę pomarańczowš, potem delikatnie domieszać ubitš na sztywno pianę. Ciasto odstawić do wyronięcia, a kiedy niemal podwoi swojš objętoć, przełożyć do blachy (trochę ponad połowę jej wysokoci). Jeszcze raz odstawić do wyronięcia. Z wierzchu posmarować rozbitym jajem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C. Przed wyjęciem nakłuć patyczkiem, by sprawdzić, czy się upiekło. Faworki, czyli chrust 12 porcji po: 215 kcal, 3,3 g białka, 12,8 g tłuszczu, 109,5 mg cholesterolu, 0,5 g błonnika I Ciasto: 2 szklanki mški, 6 żółtek, 2 łyżki masła, łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki octu spirytusowego lub spirytusu, 2 łyżki cukru, 2-3 łyżki gęstej mietany. oo Ponadto: 2 kostki smalcu, o pół szklanki cukru pudru Z podanych składników zagnieć ciasto, wielokrotnie je zwijajšc i bijšc wałkiem, aby wprowadzić pęcherzyki powietrza. Wybijać co najmniej 10 min. Można je również energicznie wyrabiać. Gdy będzie już elastyczne, gładkie i aksamitne w dotyku, rozwałkować je na bardzo cienkie placki i wykrawać paski; każdy pasek przecišć po rodku i przewinšć. Faworki smażyć na rozgrzanym smalcu, wyjmować widelcem na często zmieniany papierowy ręcznik, po odsšczeniu nadmiaru tłuszczu posypać przez sitko cukrem pudrem. Duńskie bułeczki 4 porcje po: 532 kcal, 14,1 g biatka, 27 g tłuszczu, 84 mg cholesterolu, 2,3 g błonnika 4 podłużne, chrupišce bułki, 7,5 dag masła lub margaryny, 150 ml kwanej mietany, 2 łyżki łagodnego chrzanu, łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, 3 słodkie jabłka, oczyszczone i pokrojone w plasterki, 4 rolmopsy pokrojone w paski, 4 korniszony do przybrania Bułki przekroić wzdłuż od góry, nie rozcinajšc ich jednak do końca. Rozcięte strony rozsunšć, obie częci posmarować masłem. Kwanš mietanę zmiksować z chrzanem i koperkiem, przyprawić do smaku. Kilka plasterków jabłka odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z sosem chrzanowo-mietanowym, dodać pokrojone w paseczki rolmopsy. Gotowš masę nakładać do bułeczek. W każdym korniszonie zrobić 2-3 podłużne nacięcia, rozchylić na kształt wachlarza. Wypełnione bułeczki udekorować korniszonami i plasterkami jabłka. Grzanki z masłem serowym 4 porcje po-. 698 kcal, 20 g białka, 54,4 g tłuszczu, 155 mg cholesterolu, 1,2 g błonnika Kilkanacie kromek bułki, kostka masła, 30 dag żółtego sera, duży zšbek czosnku, mielona papryka, (Ti majeranek, o ostra musztarda Kromki bułki okroić ze skórki. Łagodny żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Masło utrzeć na gładkš masę, dodać posiekany czosnek, paprykę i ostrš musztardę do smaku oraz majeranek i ser. Tak przygotowanym masłem posmarować kromki bułki i zapiekać w goršcym piekarniku przez 10-15 min. Dobrze smakujš również jako dodatek do barszczu lub czystej zupy pomidorowej. Szewska kanapka 4 porcje po: 484 kcal, 11,1 g biatka, 42 g tłuszczu, 194 mg cholesterolu, 1,2 g błonnika 14 kromki chleba tostowego, 20 dag bekonu lub wędzonego boczku, mały por, 2 jaja o ugotowane na twardo, o 4 łyżki majonezu, białko Bekon pokroić w paseczki, umyty por w cienkie kršżki i smażyć razem, aż por zmięknie. Jaja posiekać, wymieszać z bekonem i porem. Białko ubić na sztywnš pianę, ostrożnie wymieszać z majonezem i masš bekonowo-jajecznš. Masę nałożyć na kromki chleba i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 225-250°C, aż wierzch się zezłoci. Ciasto na herbacie 100 g: 291 kcal, 5,3 g białka, 6,1 g tłuszczu, 50 mg cholesterolu, 2.3 9 błnnnika Szklanka mški pszennej, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka posiekanych bakalii (suszone liwki, smażona skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki itp.), szklanka mocnej herbaty bez cukru, jajo, 15 dag cukru, er, tłuszcz do wysmarowania o formy Bakalie wsypać do miski lub garnuszka, zalać goršcš herbatš, zostawić na noc. Mškę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajo wybić do miski, dodać cukier, utrzeć na puszystš masę. Do masy jajecznej dodawać porcjami mškę z proszkiem, wlać bakalie z herbatš, dokładnie utrzeć. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem, piec w ciepłym piekarniku (180°C) przez 50 min. Ostudzone ciasto można polukrować (utrzeć drewnianš pałkš pół szklanki wrzštku z przesianym cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładkš lnišcš masę). Moja ulubiona zapiekanka 4 porcje po: 576 kcal, 42,6 g białka, 20 g tłuszczu, 101,7 mg cholesterolu, 5,6 g błonnika 2 kurze piersi upieczone lub ugotowane, 2 torebki ryżu, brokuł, pół puszki zielonej fasolki szparagowej, 15 dag pieczarek, łyżka oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki mški, 2 szklanki mleka, 4 łyżki startego żółtego sera, sól, pieprz; tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego Ugotować i odsšczyć ryż. Przygotować beszamel: stopić masło, wsypać mškę, a kiedy się spieni i zbieleje, zdjšć z ognia i, energicznie mieszajšc, powoli wlać mleko. Gotować sos jeszcze przez 5-10 min, by zgęstniał, doprawić solš i pieprzem oraz 2 łyżkami sera. Pieczarki usmażyć na oleju. Brokuł wrzucić na 2 min do wrzšcej wody. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego włożyć najpierw połowę ryżu, a potem kolejno warstwami kłać: pokrojone w plastry mięso, pieczarki, brokuł podzielony na małe różyczki, zielonš fasolkę. Każdš warstwę oprószyć solš, ostatniš polać częciš sosu i przykryć odłożonym ryżem, lekko go posolić i całoć zalać resztš sosu. Z wierzchu posypać pozostałym żółtym serem. Zapiekać, aż ser się zrumieni. Paprykarz z kurczaka 4 porcje po: 506 kcal, 36,2 g białka, 36,9 g tłuszczu, 180 mg cholesterolu, 1,5 g błonnika I Kurczak, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki mški, 4 pomidory, szklanka rosołu z kostki, szklanka mietanki, g 2 łyżeczki słodkiej papryki o w proszku, sól Kurczaka doć drobno pokroić, każdy kawałek obtoczyć w mšce i obsmażyć na oleju rozgrzanym z masłem. Posypać paprykš i solš, podlać rosołem, dusić co najmniej przez 30 min. Dodać pokrojone pomidory i dusić jeszcze przez 15 min. Wyjšć mięso, a pozostały sos zaprawić mietankš i zagotować. Polać nim kurczaka. Podawać z kluskami lub ryżem. COS DO CHLEBA Witaminowa 25 dag twarogu, 5 łyżek mietanki, mała cebula, mały stršk czerwonej papryki, marynowany ogórek, 0) 5 rzodkiewek, kilka kropli O sosu tabasco, sól Rzodkiewki, obrany ogórek i oczyszczonš paprykę drobniutko posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce, zmiksować z twarogiem, mietankš, solš i sosem tabasco. Masę wymieszać z przygotowanymi warzywami, lekko schłodzić. Z białš rzodkwiš 25 dag twarożku, 2 łyżki mietany, 2 łyżki startej białej rzodkwi (daikonu), obrany i drobno pokrojony kiszony ogórek, 2 jaja ugotowane na twardo (rozdzielone na białka i żółtka), po łyżce posiekanej zielonej pietruszki, szczypiorku i cebuli, łyżka sosu sojowego, ćwierć łyżeczki suszonego lubczyku, szczypta soli i pieprzu czykiem, solš, pieprzem i żółtkami, wymieszać z ogórkiem, posiekanymi białkami, pietruszkš, szczypiorkiem i daikonem, lekko schłodzić. Z paprykš 25 dag białego sera, pół szklanki jogurtu, 2-3 zšbki czosnku, po ćwierć strška zielonej, żółtej i czerwonej papryki, po szczypcie cukru i skórki otartej z cytryny, łyżka soku z cytryny, 3-4 łyżki kiełków rzodkiewek, sól, biały pieprz Ser połšczyć z posiekanym i utartym z solš czosnkiem, dodać jogurt i sok z cytryny, utrzeć na gładkš jednolitš masę, potem wsypać skórkę z cytryny, cukier, pieprz i pokrojone papryki, dokładnie wymieszać. Pastę lekko schłodzić, przed podaniem posypać posiekanymi kiełkami rzodkiewek. Podawać w salaterce. Można także nadziać niš papryki i pomidory lub wydršżone połówki grejpfruta. 1 sardynkami 25 dag twarożku, pół szklanki mietanki kremówki, mała puszka sardynek w oleju, łyżka keczupu, szczypiorek, g po szczypcie soli, O pieprzu i cukru Zmiksować twarożek najpierw ze mietankš, solš, pieprzem, cukrem i keczupem, a potem jeszcze z sardynkami i olejem. Pastę przełożyć do salaterki, lekko schłodzić, przed podaniem posypać szczypiorkiem. Z chrzanem 20 dag rokpola, łyżka jogurtu, 3 łyżki gęstego majonezu, 5-6 kropli sosu tabasco, łyżka tartego chrzanu, nieduża cebula, 10 dag cieniutkich plasterków salami, 2 łyżki posiekanych fg orzechów włoskich, O 5-6 korniszonów Rokpol zmiksować z majonezem, jogurtem, startš cebulš, chrzanem i sosem tabasco. Plasterki salami pokroić w cieniutkie paski, a korniszony w drobnš kostkę, dodać do pasty serowej razem z orzechami i dokładnie wymieszać. Czeska z topionego serka 2 serki topione, pół szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki masła, 5 łyżek mietany 18-proc, sól, szczypta pieprzu cayenne Topione serki utrzeć z masłem, mietanš, solš i pieprzem cayenne na gładkš masę, wymieszać z orzechami. Litewska 15 dag gotowanego mięsa kurczaka, łyżka masła, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki ostrego keczupu, łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, 3-4 łyżki majonezu, 2 jaja ugotowane 2 na twardo, O sol, pieprz Mięso i jaja przepucić przez maszynkę, zmiksować z keczupem, masłem, sokiem z cytryny...
krysia_usa