Makaron z dodatkami w sosie Mornay.rtf

(6 KB) Pobierz
Makaron z dodatkami w sosie Mornay

Makaron z dodatkami w sosie Mornay

 

Składniki na 4 porcje:

25 dag makaronu

odrobina Bulionu warzywnego w płynie WINIARY zamiast soli

sos:

3 łki masła

3 łki mąki (pszennej, żytniej lub mieszanej)

półtorej szklanki mleka

5 dag startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli)

l

pieprz

curry lub inna ulubiona przyprawa

ponadto (niekoniecznie):

szynka

kawałeczki kurczaka

warzywa

 

Ugotuj makaron w wodzie z bulionem i odcedź go. Masło rozpuść w rondelku na małym ogniu, dokładnie wymieszaj je z mą, a następnie dolewaj po trochu zimne mleko, nie dopuszczając do powstania grudek (po prostu, cały czas mieszaj sos). Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, odstaw go z ognia, dodaj ser i wszystkie przyprawy. Jeśli chcesz, wlej także trochę keczupu. Sos wymieszaj z makaronem.

 

Smak potrawy możesz modyfikować, dodając kawałeczki szynki, upieczonego kurczaka lub ugotowane, lekko twardawe warzywa, np. kostki marchewki, różyczki brokułów, kukuryd, zielony groszek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin