Odżywianie Prawidłowe.pdf

(72 KB) Pobierz
341967689 UNPDF
Odżywianie
Wiekszość z nas myśli, że urozmaicone pożywienie, ma korzystny wpływ na nasz
organizm. Jako urozmaicony myśle tu np. o typowym obiedzie: kotlet schabowy,
kartofelki, sałata albo surówka. Najczęściej jemy tylko to, co nam smakuje.
Nie zastanawiając się nad tym, co dzieje się w naszym organizmie.
Nawet jeśli staramy się zdrowo odżywiać to nasz organizm i tak gromadzi
odpadki. Dobrze wiemy, że w naszym już najczęściej przetworzonym pożywieniu
jest dużo konserwantów, barwników, spulchniaczy, przyspieszaczy, środków
aromatyzujacych itp., powietrze i woda jest również zanieczyszczona i to
wszystko stopniowo zatruwa nasz organizm.
Osoby spożywające mięso, potrawy mączne, duże ilości tłuszczu i słodyczy ,
alkohol, kawę a także palacze (aktywni i pasywni) gromadzą nieporównywalnie
większe ilości szkodliwych toksyn.
Co powinniśmy więc wiedzieć?
Wszystkie posiłki możemy podzielić na grupy:
Białka - mięso ryby, jaja itd.
Węglowodany - chleb, miód, cukierki, ziemniaki itd.
Tłuszcze - masło, olej, smalec itd.
Roślinne - warzywa, owoce, soki.
Przy trawieniu proteiny w postaci mięsa, ryb czy jaj żołądek nasz produkuje soki o
dużej kwaskowości. Odwrotnie jest z węglowodanami jak nasz chlebek, makaron,
ziemniaki bowiem do ich strawienia żołądek nasz produkuje sok o dużej
alkaiczności.
Aby nasz organizm nie był „kwaśny“ nasze posiłki powinny zawierać:
¨ 80% produktów takich jak warzywa, owoce, kartofle, sałaty zielone, soki
owocowe/świeżo wyciśniete/, ocet owocowy np jabłkowy, herbaty ziołowe, suche
owoce.
¨ 20% pokarmy bogate energetycznie takie jak: mięso i przetwory mięsne, ryby, jajka,
przetwory mączne, ryż, kasze,ciasta, słodycze
Dlaczego?
Ponieważ doskonale alkalizują organizm surowe warzywa i owoce, świeże soki (w
przeciwieństwie do soków z kartonów i butelek), kiełki zbóż, zboża, migdały, algi,
tofu, kasza gryczana i jaglana. Taka dieta jest szczególnie polecana wówczas, gdy
mamy dużo wyczerpującej pracy. Należy wówczas absolutnie zrezygnować z cukru i
mięsa. Inaczej nie będziesz miał siły, by pracować przez długi czas.
Weźmy może wzór z rzymskich legionistów. Czy prowadząc działania wojenne mieli
szansę na częste pożywianie się mięsem ? Każdy z nich przede wszystkim nosił swój
prowiant w postaci np. ziaren zbóż w sakwie i suszonych owoców, z których łatwo
mógł sobie przyrządzić posiłek. Nie przeszkadzało to jednak żołnierzom odbywać
długich marszów, toczyć ciężkie walki i pracować w okresach pokoju przy budowach
w całym imperium.
Proszę zastanowić się czy tak właśnie składamy nasze posiłki?
Co powinniśmy jeszcze wiedzieć?!
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem naszego pożywienia.
Dzienna ilość to 60g /kobiety/ i 70-80/ mężczyźni/ nadmiar tłuszczu w pożywieniu
powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi i zwiększa ryzyko wielu
chorób.
Najczęściej nawet nie zdajemy sobie sprawy jak dużo tłuszczu zawierają nasze
posiłki. Podaję parę przykładów:
Produkty Ilość Tłuszcze
pieczywo 100g 1-4 g
/zależy od rodzaju chleba/
masło 10g 7 g
wędlina/np. szynka 50g 11 g
żółty ser gouda 50g 11 g
parówki 100g 34 g
kabanosy 100g 34 g
jajko 1 szt. 9,7 g
filet drobiowy 100g 1,3 g
schab z kością 100g 10 g
karkówka 100g 22,8 g
ryba np. dorsz 100g 0,7 g
Zachęcam przeglądnąć chociaż raz tą tabelę, poszukać swoje ulubione posiłki i
zobaczyć ile tłuszczu zawierają.
Dlaczego powinniśmy produkty bogate energetycznie ograniczyć do minimum?
Poniżej przedstawię dlaczego :
Nasz chleb , który spożywamy codziennie został wyprodukowany z mąki
oczyszczonej i dlatego niestety nie jest ona wartościowym produktem, gdyż
witaminy, enzymy i minerały właśnie zostały usunięte. Składniki te potrzebujemy do
trawienia. Aby organizm mógł strawić ten chleb, musi korzystać z zapasów jakie ma
nasz organizm. Co powoduje, że im więcej jemy produktów mącznych, tym bardziej
osłabiamy nasz organizm. Skrobia jest przyczyną powstawania kamieni w pęcherzu
moczowym i woreczku żółciowym. Ciasta, bułeczki itp. zawieraja jeszcze różne
domieszki /np. barwniki, spulchniacze, środki aromatyczne itp./ pod wpływem,
których nasze mięśnie i stawy zaczynają sztywnieć.
Mięso - również spożywamy codziennie w różnej postaci. Jest ono napakowane
antybiotykami, hormonami itp. Sam fakt tego już powienien powstrzymać nas od
częstego spożywania tego produktu. Do trawienia mięsa organizm zużywa ogromne
ilości witamin i mikroelementów co osłabia nasz układ odpornościowy. Spożycie
dużych ilości białka zwierzęcego powoduje w jelicie ciągły proces gnilny / podczas
którego wydziela się trujący gaz metan/. Własnie ten gaz niszczy gatunek bakterii
produkujących wit. Grupy B. Spełnia ona bardzo ważną funkcję w naszym
organiźmie, gdyż chroni go przed powstawaniem komórek nowotworowych.
Cukier - aby nasz organizm mógł go strawić musi zużyć duże ilości witamin i soli
mineralnych . Dla przykładu pobiera wapń z zębów stąd próchnica, żelazo z krwi co
prowadzi do anemii, cukrzycy itp. Nadmiar spożywania słodyczy może „przysłużyc“
się do zaniku naczyń krwionośnych, zwyrodnienia komórek czy też chorób
nowotworowych.
Mleko -zawiera dużo kazeiny, która w naszym organiźmie powoduje powstawanie
guzów, kamieni w nerkach, deformacje palców oraz powstanie dużo śluzu. Śluz ten
zawiera ogromne ilości bakterii chorobotwórczych, dlatego kto pije mleko krowie ma
często problemy z przeziębieniem, katarami, bronchitem, astmą i wieloma innymi
chorobami. Podczas trawienia mleka powstają procesy gnilne, które powodują
zaburzenia mikroflory jelita. Mleko w naszym żołądku ścina się pod wpływem
soków trawiennych. Ta właśnie masa oblepia resztki innego pokarmu i powoduje
opóźnienie ich trawienia.
Jeżeli pijemy duże ilości mleka powoduje to wrzody żołądka i dwunastnicy.
Mleko zawiera rwnież tluszcze zwierzęce a właśnie one powodują choroby serca i
układu krążenia.
Właśnie te informacje bardzo pomogły mi w ograniczeniu ich spożycia.
www.zdrowy.webnode.com
Zgłoś jeśli naruszono regulamin