Sałatka z soczewicy po indyjsku.doc

(19 KB) Pobierz

·         10 dag ugotowanej zielonej soczewicy

·         1 czerwona cebula

·         1 czerwona papryka

·         1 żółta papryka

·         20 dag pomidorków koktajlowych

·         10 dag rukoli
Sos:

·         3 łyżki octu balsamicznego

·         świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny

·         3 łyżki oliwy

·         sól

·         pieprz

 

 

 

sposób przygotowania :

Przygotuj sos: wlej do słoiczka ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę, dodaj sól i pieprz do smaku. Mocno zakręć i wymieszaj sos, energicznie wstrząsając słoikiem. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w wąskie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki umyj i podziel na cząstki. Na talerzu ułóż opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulkę i pomidorki. Posyp ugotowaną soczewicą i polej sosem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin