Karp w maśle.docx

(12 KB) Pobierz

Karp w maśle

Składniki

·  1,5 kg karpia

·  200 g masła (1 kostka)

·  2 duże cebule

·  przyprawa do ryb

·  mąka do panierowania

Karpia oczyszczamy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę i myjemy. Tak przygotowaną rybę solimy dosyć mocno. Połowę pokrojonej w półplasterki cebuli wkładamy do środka

karpia, resztą obkładamy rybę na zewnątrz. Karpia zostawiamy w lodówce do dnia następnego.

Nastepnego dnia oczyszczamy karpia z cebuli i nadmiaru soli, kroimy w dzwonki i oprószamy przyprawą do ryb. Masło roztapiamy na patelni

na bardzo małym ogniu. Smażymy

karpia opanierowanego tylko w mące na maśle na małym ogniu (z każdej strony po około 10-15 minut), zwracajac uwagę, by nie przywarł do patelni.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin