RYŻ PO MEKSYKAŃSKU.doc

(37 KB) Pobierz

 

 

 

RYŻ PO MEKSYKAŃSKU

Składniki dla 4 osób

·         pomidory – 5 szt.

·         cebula – 1-2 szt.

·         czosnek – 2-3 ząbki

·         ryż – 1 niepełna szklanka

·         mięso wołowe – 30 dag

·         czerwona papryka – 1 szt.

·         czerwona fasola – 1 puszka

·         kukurydza - 1 puszka

·         szczypiorek

·         olej – 4-5 łyżek

·         woda – 2 razy tyle co ryżu

·         sól

·         pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić, następnie razem z pomidorami zmiksować, tak aby powstała jednolita gładka masa. Na patelni podsmażyć ryż na oleju, dodać zmiksowane pomidory z cebulą i czosnkiem oraz wodę. Dusić pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Mięso pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju (2 łyżki). Jeśli jest twarde zalać odrobiną wody i poddusić do miękkości. Wymieszać z ryżem. Paprykę pokroić w kostkę, fasolę i kukurydzę osączyć i również dodać do ryżu. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić ok. 15 minut. Gotowe danie posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin