Zapiekanka sabaudzka.doc

(19 KB) Pobierz
Zapiekanka sabaudzka

Zapiekanka sabaudzka
8 ziemniaków (80 dag),
sól,
1 łyżka tłuszczu do naczynia,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki tartej bułki,
1 szklanka śmietany,
2 jaja,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
8 łyżek tartego żółtego sera (15 dag),
1 łyżka masła

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osuszyć. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wkładać warstwami ziemniaki, solić każdą z nich i polewając śmietaną roztrzepana z jajami, gałką muszkatołową i pieprzem. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser posypany 1 łyżką tartej bułki i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 30 min, a następnie bez przykrycia jeszcze 15 min.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin