Zapiekanka sabaudzka8 ziemniaków (80 dag),sól,1 łyżka tłuszczu do naczynia,2 ząbki czosnku,2 łyżki tartej bułki,1 szklanka śmietany,2 jaja,gałka muszkatołowa,pieprz,8 łyżek tartego żółtego sera (15 dag),1 łyżka masłaZiemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osuszyć. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wkładać warstwami ziemniaki, solić każdą z nich i polewając śmietaną roztrzepana z jajami, gałką muszkatołową i pieprzem. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser posypany 1 łyżką tartej bułki i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 30 min, a następnie bez przykrycia jeszcze 15 min.
Tigfist