alergia typy(1).pdf

(119 KB) Pobierz
347001828 UNPDF
Czy wiesz, ile wyróżnia się typów alergii? Alergiczny nieżyt nosa, astma alergiczna, alergiczne
zapalenie spojówek to jedne z najczęsciej występujących. Inne, objawiające się np. alergicznym
zapaleniem pęcherzyków płucnych są rzadziej spotykane.
Alergiczny nieżyt nosa
To najczęstszy objaw alergii. Występuje w dwóch postaciach - jako sezonowy i całoroczny nieżyt
nosa. Ten pierwszy często nazywany jest po prostu katarem siennym. Objawami klinicznymi mogą
być: kichanie, łzawiące lub podrażnione oczy oraz zatkany nos. Objawy występują w sezonie
kwitnienia roślin - drzew, traw i chwastów. Po zakończeniu sezonu pylenia, objawy ustępują.
Całoroczny alergiczny nieżyt nosa, jak sama nazwa wskazuje, trwa cały rok. Wywołują go inne
alergeny, których roczna ekspozycja nie ulega dużym wahaniom. Przykładami alergii tego typu są
alergia na roztocza kurzu domowego lub na sierści zwierząt.
Alergiczne zapalenie spojówek
Alergiczne zapalenie spojówek objawia się łzawieniem i swędzeniem oczu. Bardzo często
występuje wspólnie z alergicznym nieżytem nosa.
Astma alergiczna
Ta jednostka chorobowa występuje w wielu różnych formach. Astma alergiczna jest typem
najczęściej występującym i patomechanizm tej choroby jest bardzo skomplikowany. Najczęstszymi
objawami są kaszel, infekcje dróg oddechowych, zmęczenie, oraz znaczne spłycenie oddechu.
Alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych
Jest to rzadka choroba. Przykładem może być płuco gołębie - choroba wywołana przez
niskocząsteczkowe związki obecne w odchodach tych ptaków.
Pokrzywka i obrzęk naczynioruchowy
Pokrzywka, inaczej zwana wysypką pokrzywkową jest chorobą alergiczną skóry. Czynnikami
wywołującymi pokrzywkę są między innymi artykuły żywnościowe, detergenty, kosmetyki, a nawet
światło słoneczne. Szczególnym typem pokrzywki jest obrzęk naczynioruchowy, który cechuje się
głównie występowaniem swędzących guzków zlokalizowanych, najczęściej na powiekach, ustach i
błonach śluzowych chorego.
Wyprysk kontaktowy
Jest klasycznym przykładem skórnej reakcji alergicznej. To najczęstsza postać wyprysku, czyli
powierzchownych zmian zapalnych w skórze. Pierwotnym wykwitem jest grudka wysiękowa i
pęcherzyk. Ogniska są niewyraźnie ograniczone od otoczenia zwykle towarzyszy im świąd,
ustępują bez pozostawienia śladu. Wśród wielu przyczyn wyprysku kontaktowego należy wymienić
leki, ich podłoża, środki konserwujące oraz bardzo często nikiel lub chrom, które są składnikami
biżuterii.
Alergia i nietolerancja pokarmowa
Nie zawsze nadwrażliwość pokarmowa jest alergią. Poszukiwanie alergicznej przyczyny choroby
oparte jest na zasadach różnicowania z innymi jednostkami chorobowymi. Zwykle alergię
pokarmową podejrzewa się po wykluczeniu innych przyczyn choroby i jest ona pierwszym
sygnałem odziedziczonej skłonności do uczuleń. Najczęściej i najwcześniej obserwuje się objawy
związane z uczuleniem na białka mleka krowiego. Częstość występowania tego rodzaju alergii
wynosi u małych dzieci do 1 do 5%. W atopowym zapaleniu skóry udział nietolerancji pokarmowej
w zaostrzeniu objawów waha się od 30 - 50%.
Alergia na jady owadów błonkoskrzydłych
Użądlenia owadów mogą być przyczyną poważnych, nawet zagrażających życiu, reakcji
alergicznych. Najbardziej niebezpieczną postacią jest wstrząs anafilaktyczny. Obserwuje się
również łagodne reakcje uogólnione oraz odczyny miejscowe których intensywność zależy od ilości
wprowadzonego jadu, rodzaju owada, jego wieku, miejsca użądlenia oraz od wrażliwości
człowieka. Alergia na jady owadów błonkoskrzydłych może wystąpić w każdym wieku. Szacuje
się, że w skali całego świata uczulonych na jady jest 2% ogółu ludności, a w Europie od 0,4% do
5% populacji.
Alergia zawodowa
Mianem tym określa się reakcję alergiczną organizmu na substancję obecną w miejscu pracy
człowieka . Alergie zawodowe są często alergiami kontaktowymi lub wziewnymi, a objawy są
krańcowo zróżnicowane i zależą przede wszystkim od typu alergenu. W ostatnich latach obserwuje
się zmniejszenie częstości występowania uczuleń wsród pracowników budowlanych wrażliwych na
chrom, monterów i laminatorów nadwrażliwych na żywice epoksydowe i ich utwardzacze oraz
rozpuszczalniki.
Alergia krzyżowa
Jeśli jesteś uczulony na pyłki roślin i czujesz się gorzej po spożyciu pewnych warzyw, owoców lub
przypraw, to prawdopodobnie cierpisz dodatkowo na alergię krzyżową. Alergia ta pojawia się, gdy
dwa alergeny różnego pochodzenia, wykazują w swej budowie identyczne fragmenty białkowe.
Trudno jest ze 100% pewnością stwierdzić, że pojawiające się dolegliwości po spożyciu pewnych
pokarmów są wynikiem alergii krzyżowej. W postawieniu właściwej diagnozy pomocna jest
znajomość kalendarza pylenia. Alergia krzyżowa najczęściej daje o sobie znać w tym samym czasie
w którym objawia się alergia pierwotna. Osoby uczulone na pyłek brzozy w większości
przypadków reagują alergicznie po zjedzeniu jabłka, szczególnie w okresie pylenia brzozy.
Charakterystycznymi objawami alergii krzyżowej są - pieczenie ust, swędzenie podniebienia, katar,
kaszel, duszności, jak również wzdęcia, bóle brzucha czy problemy skórne.
Wstrząs anafilaktyczny
Anafilaksja jest ostrą reakcją alergiczną i niezależnie od przyczyny najczęściej łączy się z nagłym,
silnym spadkiem ciśnienia tętniczego krwi, niewydolnością oddechową oraz utratą przytomności.
Sygnałami alarmowymi jest pieczenie i swędzenie języka, dłoni i stóp, puchnięcie, duszność,
zawroty głowy, nudności, wymioty oraz znaczne osłabienie organizmu. Przyczynami wstrząsu
anafilaktycznego mogą być - jady owadów blonkoskrzydłych (osa, pszczoła), leki, szczególnie z
grupy penicylin oraz pokarmy (kiwi, orzeszki ziemne, krewetki ).
Układ odpornościowy
Jak działa układ odpornościowy?
Układ odpornościowy zapewnia organizmowi obronę przed obcymi substancjami, wirusami,
bakteriami i powstającymi komórkami nowotworowymi. W toku ewolucji wytworzył on swoisty
mechanizm rozpoznawania tego co ,"obce" i tego co "swoje". W momencie zagrożenia, natychmiast
ulega aktywacji i zwalcza przeciwnika. Wyróżnia się dwa podstawowe mechanizmy odpowiedzi
immunologicznej - mechanizm komórkowy oraz mechanizm z wykorzystaniem cząsteczek.
Pierwszy z nich polega na ataku wyspecjalizowanych komórek nazywanych leukocytami i
niszczeniu przez nich obcych cząsteczek. Istotą drugiego mechanizmu jest neutralizacja obcej
substancji w wyniku połączenia z białkami, zwanymi przeciwciałami.
W przypadku reakcji alergicznej układ odpornościowy jest "zdezorientowany". Reaguje nadmiernie
na nieszkodliwą substancję - na przykład pyłki roślin czy sierści zwierząt.
Medyczna klasyfikacja alergii
Kontakt organizmu z obcą dla niego substancją wywołuje odpowiedź immunologiczną. Jeśli jest to
odpowiedź typu humoralnego (powstają swoiste przeciwciała), to nawet po skutecznym ataku
cząsteczki te pozostaną w organizmie. Wyróżniono szereg klas przeciwciał, sposród których
bezpośrednio zaangażowaną w patomechanizm chorób alergicznych jest klasa IgE. Między innymi
na tej podstawie wyróżniono alergie IgE-zależne (alergiczny nieżyt nosa - katar sienny) i IgE-
niezależne (alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych).
Reakcje alergiczne
Układ odpornościowy człowieka to precyzyjnie złożony mechanizm. Nawet najmniejszy błąd nie
jest tu zaskakujący. Wydaje się iż właśnie alergia jest wynikiem takiego błędu. Układ reaguje na
obojętną substancję w taki sposób, jakby to była substancja bardzo szkodliwa. W momencie
zapoczątkowania reakcji następuje efekt kuli śnieżnej - to znaczy organizm uruchamia wszelkie
mechanizmy odpowiedzi, prowadząc do gwałtownego ujawnienia objawów klinicznych choroby.
Odpowiedź immunologiczna jest mediowana między innymi przez histaminę i obejmuje całe ciało,
indukując powstanie stanu zapalnego objawiającego się: łzawieniem oczu, katarem, kichaniem,
blokadą nosa czy wysypką na skórze.
Przyczyną tego typu dolegliwości są oczywiście alergeny. Typ reakcji alergicznej zależy od miejsca
kontaktu organizmu z alergenem oraz od jego charakteru.
Alergeny
Alergen to teoretycznie każda substancja, która może wywołać reakcję alergiczną. Podczas
pierwszego kontaktu z tego typu substancją, układ odpornościowy reaguje jedynie wytwarzaniem
odpowiednich przeciwciał, dopiero podczas kolejnego kontaktu rozwija się reakcja alergiczna,
objawiająca się katarem siennym, wypryskiem czy kaszlem. Wykryto ponad 400.000 substancji
alergizujących, najczęściej spotykane opisano poniżej.
Roztocza kurzu domowego
Są ich miliony, żyją w każdym naszym domu, a najwięcej ich mieści się w dywanach, materacach,
poduszkach, kołdrach. Żywią się martwym, złuszczonym ludzkim naskórkiem. W temperaturze 18 -
21°C i przy wilgotności 70 - 80% przeżywają nawet do 3 miesięcy. Łyżeczka kurzu może zawierać
nawet 1000 osobników, a w średniej wielkości łóżku zamieszkuje ich 10.000. Czynnikiem
uczulającym są ich odchody, które zawierają alergeny o właściwościach enzymatycznych.
Gatunkami o największym potencjale uczulającym są: Dermatophagoides pteronyssinus i
Dermatophagoides farinae.
Pyłki
Wśród pyłków roślin najczęściej uczulających wymienia się trawy, drzewa i chwasty. Spośród
pyłków traw najsilniejszymi alergenami są tymotka i żyto, spośród drzew - brzoza, olcha i
leszczyna, a chwastów - bylica. W przebiegu alergii na pyłki, zwanej również pyłkowicą,
zasadnicze znaczenie ma sezonowość występowania i związek z okresami pylenia poszczególnych
roślin (zobacz kalendarz pylenia). Okresy te trwają zazwyczaj 2 - 6 tygodni, potem ustępują, aby
pojawić się za rok o tej samej porze. Na alergię pyłkową chorują zarówno dzieci, jak i osoby
starsze. Przebieg choroby może się także zmieniać z wiekiem, objawy mogą ulegać wyciszeniu
bądź nasileniu.
Alergeny zwierzęce
Najczęściej hodowanym zwierzęciem domowym jest pies, kot, rzadziej rybki, ptaki i gryzonie. Nie
trudno stwierdzić, iż to właśnie nasi pupile są ogromnym rezerwuarem licznych alergenów, a
narażenie na nie z roku na rok zwiększa się, tym bardziej że całkowite unikanie ich jest raczej
niemożliwe. Alergeny zwierzęce obecne są przede wszystkim w kurzu domowym, powietrzu, oraz
materacach. Co więcej, stwierdzono obecność tego typu alergenów w mieszkaniach, w których
nigdy nie było zwierząt, a przeniesiono je biernie np. na ubraniach czy z powietrzem. Ulegają one
aerolizacji i łatwo przenikają do dróg oddechowych człowieka. Wyniki wielu prac pokazują, że
nawet minimalne stężenie alergenu głównego kota, wywołuje objawy nieżytu nosa i astmy
oskrzelowej u osób uczulonych. Tak więc każda ilość alergenu zwierzęcego może mieć znaczenie
kliniczne. To wyjaśnia różnice w przebiegu alergii na roztocza oraz na sierści zwierząt, bowiem
pacjenci uczuleni na roztocza zwykle mają przewlekłe całoroczne objawy, związane ze stałą
ekspozycją na alergeny o niskim stężeniu. Pacjenci uczuleni na alergeny zwierząt reagują
natychmiast podczas kontaktu z nimi, wskutek narażenia błon śluzowych na masywną ekspozycję
łatwo unoszących się alergenów. Najbardziej uczula kontakt z kotem - aż 56% osób z objawami
alergii wykazuje dodatnie testy skórne na to zwierze. U osób eksponowanych na alergeny innych
zwierząt odsetek ten wynosił: dla szczura - 32%, myszy - 24%, psa -17%.
Alergeny grzybów pleśniowych
Reakcje alergiczne na zarodniki grzybów pleśniowych są znacznie częstsze w krajach Ameryki
Północnej niż w Europie. Do gatunków mających największe znaczenie kliniczne zalicza się:
Alternaria, Cladosporium, Aspergillus i Penicillium. Optymalnymi warunkami do rozwoju tych
mikroskopijnych grzybów jest wysoka wilgotność powietrza oraz temperatura powyżej 10°C,
jednak nawet w niesprzyjających warunkach mogą wytwarzać olbrzymią ilość zarodników,
przenoszonych na odległość wielu kilometrów. Ponieważ rozwój pleśni zależny jest w głównej
mierze od odpowiedniej wilgotności, obecność ich w pomieszczeniach mieszkalnych może
pośrednio świadczyć o wadliwym zaprojektowaniu izolacji lub jej złym wykonaniu. Również
systemy klimatyzacyjne, mogą być przyczyną rozprzestrzeniania się pleśni w domach. Inne miejsca
w których rozwija się pleśń to między innymi tapety na zimnych ścianach, wilgotne piwnice, domki
letniskowe oraz łazienki bez odpowiedniej wentylacji. Alergeny pleśni są wszechobecne, a ogniska
ich wzrostu niewidoczne.
Alergeny jadów owadów błonkoskrzydłych
Główne alergeny owadów to składniki jadów os i pszczół. Są to substancje o silnych
właściwościach toksycznych i alergenowych, wywołujących często ostre reakcje anafilaktyczne
(patrz także wstrząs anafilaktyczny). Badania epidemiologiczne dotyczące występowania alergii na
świecie i w Polsce wskazują, iż ta postać alergii nie jest rzadkością, a poużądleniowe reakcje
lokalne występują aż u 12 - 16% populacji.
Alergeny pokarmowe
Alergeny pokarmowe można podzielić na te pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Do pierwszej
grupy zalicza się mleko krowie i jego produkty, białko jaja kurzego i ryby. Natomiast najczęstszymi
alergenami roślinnymi są nasiona zbóż zawierające gluten, soja, orzechy oraz niektóre warzywa i
owoce, szczególnie owoce cytrusowe. Uważa się, iż przyczynami wciąż wzrastającej częstości
występowania alergii na składniki pokarmów jest między innymi zmiana flory bakteryjnej
przewodu pokarmowego człowieka, zmiana nawyków żywieniowych - wczesne wprowadzanie
pokarmów potencjalnie alergizujących, wzrost liczby i rodzajów spożywanych pokarmów oraz
zatrucie środowiska naturalnego. Duże znaczenie przypisuje się również stosowanym lekom,
używkom, dodatkom spożywczym, a także wszelkiego rodzaju czynnikom fizykochemicznym
konserwującym żywność.
Alergeny zawodowe
Mianem alergenu zawodowego określa się taki alergen, który obecny w miejscu pracy człowieka
może wywołać u niego objawy alergii - wyprysk atopowy, pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy,
alergię kontaktową, wreszcie astmę zawodową. Przykładami alergenów zawodowych są substancje
chemiczne, mąka, lateks, odczynniki fryzjerskie, wreszcie alergeny zwierzęce.
Alergogenne leki
Potencjalnie każdy lek, tak jak każda inna substancja może mieć właściwości alergenowe,
szczególnie w sytuacji przekształcenia go w postać czynną w organizmie człowieka. Wśród
środków farmaceutycznych wykazujących szczególnie wysoki potencjał uczulający wymienić
należy: organopreparaty, związki metali ciężkich, sulfonamidy, niektóre antybiotyki (zwłaszcza
penicyliny), salicylany oraz chininę. Postaci reakcji alergicznych są również zróżnicowane - od
reakcji skórnych (rumień, wysypka) po uszkodzenie elementów morfotycznych krwi i szpiku,
dychawicę oskrzelową czy wstrząs.
Diagnozowanie
Specjaliści dysponują szerokim wachlarzem narzędzi diagnostycznych w leczeniu alergii. Na tej
stronie zamieściliśmy informacje o różnych typach takich badań.
Wywiad
Jeżeli podejrzewasz, że jesteś alergikiem, koniecznie odwiedź swojego lekarza, który przeprowadzi
szczegółowy wywiad chorobowy na podstawie którego zleci odpowiednie badania diagnostyczne.
Jest to pierwszy, najważniejszy etap w leczeniu. Podczas wywiadu spodziewaj się wielu pytań. Czas
trwania objawów jest bardzo czułym wskaźnikiem diagnostycznym, który pozwala na określenie
rodzaju pyłku uczulającego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin