CZEKOLADOWA KLEOPATRA
BISZKOPT:-6 jaj-1 szklanka cukru-0,5 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki mąki ziemniaczanej-1 łyżeczka proszku do pieczenia-3 łyżki kakao-3 łyżki olejuKREM:-0,5 szklanki mleka-1 szklanka cukru (jeśli ktoś lubi mało słodkie ciasta to najwyżej 0,5 szklanki)-2 opakowania cukru waniliowego-1 kostka Kasi-2 szklanki mleka w proszku
Czaspieczenia: piec w temperaturze 180 stopni ok.40 minut.
BISZKOPT:Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ja zawsze przed ubijaniem dodaję szczyptę soli- wtedy piana zawsze ubija mi się tak genialnie,że można ją kroić nożem i nie ma opcji,żeby było inaczej. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać to wszystko po 1 łyżce do ubitych jajek, najlepiej siejąc przez sito (biszkopt bardzo zyskuje wówczas na puszystości). Na końcu dodać do ciasta olej. Całość przelać do blaszki o wymiarach 25x36 cm . Ciasto jest gotowe, gdy boki lekko odstają od formy, a wbity w nie patyczek jest suchy.
KREM:0,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Ostudzić.Kasię utrzeć. Wciąż ucierając dodawać do niego ostudzone mleko (małymi porcjami!!!!!). Gdy składniki się połączą dodawać do nich stopniowo mleko w proszku. Utrzeć na jednolitą masę.Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą. Wierzch można polać polewą czekoladową albo posmarować cienką warstwą masy i dowolnie udekorować.
acg1