Elementy Terapii Gersona.pdf
(
454 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - Elementy Terapii Gersona.doc
Elementy Terapii Gersona
"Szukaj uleczenia w przyczynie, organizm sam jest najlepszym lekarzem"
- Platon
P
odej
cie doktora Gersona do tematu zdrowia i chorób jest bardzo
ró
ne od podej
cia konwencjonalnej medycyny, niezwykle istotne
jest zatem zrozumienie jego podstawowych zało
e
. Kiedy to si
stanie, teoria i praktyka terapii stan
si
klarowne i pełne gł
bokiej
logiki. Jej siła uzdrawiania nie jest
ci
le ukierunkowana na jedna
chorob
, co tłumaczy dlaczego jest w stanie radzi
sobie z szerokim
zakresem problemów: celem terapii jest odbudowa sił obronnych
całego organizmu, który jest wówczas w stanie sam si
uleczy
.
Niewiarygodne mo
liwo
ci samoleczenia organizmu, w pełni
wykorzystywane w tym programie, s
powa
nie zaniedbywane czy
nawet odrzucane przez medycyn
konwencjonaln
. Co oczywiste,
jego cało
ciowo
jest trudna do zaakceptowania dla
wykształconych tradycyjnie, tzn. w duchu specjalizacji, lekarzy.
Jednak zało
enia terapii s
jasne i logiczne, wielu pacjentów wybiera program Gersona b
d
c w
gł
bokim kryzysie zdrowotnym z powodu sensowno
ci terapii i wiarygodniej obietnicy
wyzdrowienia.
C
elem terapii jest walka z przyczyn
a nie skutkiem choroby. Skupia si
na dwóch aspektach które
definiuje jako główne przyczyny chorób: zanieczyszczeniach (toksemii) i niedoborach. Obie s
skutkiem współczesnego, dalekiego od naturalnego sposobu
ycia. Obie s
, zwi
zane ze
współczesn
diet
i zanieczyszczeniem
rodowiska.
TOKSEMIA - WRÓG NUMER JEDEN
P
roblem zanieczyszcze
zaczyna si
w ziemi i ro
linach w niej
rosn
cych. Wysoce toksyczne pestycydy, herbicydy, preparaty
grzybobójcze i ró
ne inne chemikalia s
dzi
powszechnie
stosowane w rolnictwie, pozostaj
c na ro
linach a
do czasu zbiorów
i pojawienia si
na naszych stołach. Wiele z tych trucizn przenika w
gł
b ro
lin i nie mo
e by
usuni
tych poprzez płukanie. Trafiaj
one
albo bezpo
rednio do sprzeda
y albo do dalszej obróbki, ale
docelowo wszytkie trafiaj
na nasz stół. Nasza codzienna dieta jest
mocno ''wzbogacona'' koktajlem agrochemicznych substancji,
których skumulowany wpływa na zdrowie człowieka nigdy nie
został zbadany.
J
ednym z najwi
kszych zagro
e
w nowoczesnej diecie jest sód (sól) - substancja której bardzo
trudno unikn
. Pomimo oficjalnych ostrze
e
przez jej nadu
ywaniem, konsumpcja soli w krajach
zachodnich jest na alarmuj
co wysokim poziomie. Sól zatrzymuje wod
w komórkach, co z kolei
prowadzi do obrz
ków. Przyczynia si
równie
znaczne i niepotrzebne do obci
ania nerek,
podnosi ci
nienie krwi, pozbawia potrawy smaku i powoduje
e jest jej potrzebne coraz wi
cej
eby
wywoła
efekt smakowy; zakłóca przy tym procesy trawienne. Sól wpływa tak
e niebezpiecznie na
procesy komórkowe prowadz
c do nowotworów - w nast
pstwie pojawia si
zespół wyniszczenia
tkanek .
M
i
so to dzi
podstawowy składnik standardowego jadłospisu, jednak niewielu wie,
e nadwy
ki
białka zwierz
cego staj
si
truciznami w naszym organi
mie. Faktem jest
e nasze ciało, z jego
długim układem pokarmowym, nie jest stworzone aby radzi
sobie z diet
bogat
w białka
zwierz
ce. (W przeciwie
stwie do zwierz
t mi
so
ernych, których krótki układ pokarmowy
pozwala na szybkie przetrawienie i szybk
eliminacj
odpadów powstałych przy trawieniu mi
sa).
Idealna dla człowieka dieta powinna by
w przewa
aj
cej mierze ro
linna, z minimaln
zawarto
ci
białek zwierz
cych
�
obecnie jest odwrotnie. Im bardziej przybywa nam lat, tym nasze ciała staj
si
mniej zdolne do trawienia białek zwierz
cych -niekompletnie przetrawione, zalegaj
one w
naszym organizmie odkładaj
c si
jako toksyny. Jakby tego było mało, zwierz
ta hodowlane
karmione s
w niezdrowy sposób z wykorzystaniem antybiotyków, hormonów i syntetycznych
ulepszaczy. Cokolwiek s
one zmuszone spo
ywa
zostaje w ich mi
sie, jajach i mleku, ostatecznie
trafiaj
c na nasze stoły, zwi
kszaj
c jeszcze ilo
toksyn w pokarmie któr
nie
wiadomie
spo
ywamy.
K
olejny powa
ny problem stanowi
dodatki do
ywno
ci, których liczba wacha si
obecnie wokół
4000 . Przemysł spo
ywczy chce produkowa
wygl
daj
ce i smakuj
ce lepiej po
ywienie, które,
cho
zawiera coraz mniej
wie
ych surowców, ma dłu
sze terminy przydatno
ci do spo
ycia i tym
samym przynosi wi
ksze zyski. Przemysł chemiczny jest tak wysoko rozwini
ty,
e mo
e
na
ladowa
prawie ka
dy naturalny zapach i smak. Jednak nie mo
e oszuka
organizmu ludzkiego
sprawiaj
c,
eby przyj
ł te podróbki jako naturalne artykuły. Dostajemy zatem jedynie po
ywienie
bogate w mniej lub bardziej toksyczn
chemi
które pozbawione jest podstawowych warto
ci
od
ywczych.
C
złowiek ewoluował przez miliony lat jako integralna cz
natury, wspólnie z ro
linami i
zwierz
tami. Wystawiony był na działanie jedynie naturalnych czynników;
rodowiska, jedzenia i
schronienia - niezawieraj
cych sztucznych, obcych substancji. Od czasu Rewolucji Przemysłowej
sytuacja ta zmieniła si
diametralnie przeobra
aj
c codzienne
ycie ludzi, zasady pracy, warunki
ycia i przede wszystkim ich diet
.Jednak
e - i to jest najistotniejsze - niezmiernie skomplikowany
organizm człowieka nie miał do
czasu, aby si
dostosowa
i zaadoptowa
do tych
fundamentalnych zmian, w wyniku czego jego siły obronne nie radz
sobie z wielorakimi
wyzwaniami, przed którymi dzi
staj
. Próbuj
zapewni
normalne działanie organizmu, ale
podkopywane przez zanieczyszczone
rodowisko, wod
i kiepsk
ywno
, pr
dzej czy pó
niej si
załamuj
. Niestety, wraz z ka
dym nowym pokoleniem, załamanie to przychodzi coraz wcze
niej
W
najlepszym wypadku ludzie którzy od
ywiaj
si
zubo
onym i pełnym toksyn jedzeniem
zaczynaj
cierpie
na bóle głowy, bezsenno
, depresj
, cz
ste przezi
bienia, infekcje, problemy
trawienne i tym podobne. Za
ywaj
coraz wi
cej ogólnie dost
pnych
rodków medycznych , a
lekarze przepisuj
coraz wi
cej przeciwbólowych, nasennych, antydepresyjnych i innych
zwalczaj
cych symptomy lekarstw, które nie zwalczaj
ródła problemu. W najgorszym, zapadaj
na przewlekłe schorzenia z chorobami serca, cukrzyc
i nowotworami wł
cznie.
NIEDOBORY - WRÓG NUMER DWA
R
ównie
i ten problem, podobnie jak w przypadku toksyn, ma swoje
korzenie w jako
ci ziemi uprawnej. Od ponad 150 lat zwi
ksza si
systematycznie stosowanie nawozów sztucznych które dostarczaj
do ziemi trzy podstawowe pierwiastki: azot, fosfor i potas. Nie
dostarczaj
jednak ponad 50 innych minerałów, które s
potrzebne,
aby ziemia była zdrowa, urodzajna, bogata w enzymy i
mikroorganizmy charakteryzuj
ce naturaln
,
yzn
ziemi
. W
skutek tego zubo
ona ziemia mo
e produkowa
jedynie ubogie w
substancje od
ywcze ro
liny, które staj
si
naszym odpowiednio
ubogim codziennym pokarmem. Wyniszczenie post
puje w procesie
obróbki
ywno
ci. Wszelka puszkowana, marynowana,
butelkowana, w
dzona, pasteryzowana czy w jakikolwiek inny sposób przetworzona
ywno
jest
pozbawiana tych kilku walorów od
ywczych, które jeszcze si
zachowały; niszczona jest przez
wysok
temperatur
i konserwanty. W efekcie
ywno
ci brakuje witamin i enzymów. Mamy
obecnie do czynienia z epidemi
otyło
ci i zapewne wielu zdziwi informacja
e otyło
ta
spowodowana jest w głównej mierze głodem . Konwencjonalna
ywno
, pozbawiona warto
ci
od
ywczych i pełna syntetycznych dodatków, nie jest w stanie nasyci
organizmu. Mimo,
e
człowiek spo
ywa j
w du
ych ilo
ciach, organizm nie jest nasycony i
da wi
cej - to w kolei
powoduje si
ganie po kolejne porcje. W efekcie człowiek spo
ywa coraz wi
cej 'pustego'
pokarmu'', lecz organizm wci
nie jest syty, za to ro
nie spo
ycie dodatków chemicznych
oskar
anych o powodowanie otyło
ci i innych chorób
''Pozwól
Ň
eby twoje jedzenie stało si
ħ
twoim lekarstwem.''
- Hipokrates
W
chwili kiedy podstawowe problemy zostaj
rozpoznane mo
na
przyst
pi
do leczenia: niedobory s
uzupełniane poprzez super-
od
ywianie; toksyny eliminowane przez systematyczn
detoksyfikacj
. Pomimo ich
yciodajnego znaczenia, metody te s
proste, przyst
pne i przejrzyste, a przede wszystkim - maj
sens.
Terapia Gersona jest precyzyjnym narz
dziem, dost
pnym dla
ka
dego, kto jest zainteresowany czy to wyleczeniem si
z powa
nej
choroby czy te
popraw
i utrzymaniem ogólnego stanu zdrowia.
SUPER-OD
ņ
YWIANIE
O
dpowiedzi
Terapii Gersona na niedobory w organizmie jest
podanie pacjentowi maksymalnej ilo
ci mo
liwie najlepszego
po
ywienia. Jednak
e, powa
nie chorzy pacjenci nie s
cz
sto w
stanie je
zbyt du
o. Ich apetyt i trawienie nie s
dobre, tak samo
zreszt
jak wypró
nianie. Ze wzgl
du na to, jedynym sposobem
eby posun
si
do przodu jest podawanie soków. Prawie ka
dy
pacjent jest w stanie - i normalnie jest ch
tny
�
wypi
co godzin
wie
o przygotowan
szklank
soku. W momencie kiedy ten proces
jest wprowadzony, stałe dostawy pokarmu potrzebuj
cemu ich
rozpaczliwie ciału s
zapewnione. Pacjent stosuj
cy pełn
kuracj
otrzymuje codziennie 13
wie
o przygotowanych soków. Soki te przygotowywane s
w
ci
le
okre
lony sposób - najpierw warzywa i owoce przeciskane s
przez wolnoobrotowy rozdrabniacz w
wyniku czego otrzymywana jest pulpa, z której w nast
pnym kroku wyciskany jest, przy u
yciu
prasy, sok. Sok wypijany jest natychmiast po przygotowaniu. Taka dawka soków to prawdziwy
zastrzyk ogromnej ilo
ci witamin, minerałów, pierwiastków
ladowych i enzymów
�
ciało pacjenta
jest wprost zalewane od
ywczym płynem.
N
ic nie jest tutaj przypadkowe, Dr. Gerson opracował precyzyjnie nie tylko metod
wyciskania
soków ale i dobór produktów na soki. Standardowy program terapii przewiduje cztery rodzaje
soków: sok marchewkowy, marchewkowo-jabłkowy, pomara
czowy i tzw. zielony sok. Krytycy
Terapii Gersona, który uwa
aj
przygotowywanie co godzin
soków na uci
liwe cz
sto sugeruj
e mo
na poda
w zamian witaminy i minerały. To z czego oni nie bior
pod uwag
faktu
e chore
ciało nie jest w stanie przyswoi
i u
y
substancji wyprodukowanych chemicznie, które po prostu
przelatuj
przez całe ciało nie powoduj
c nic dobrego. Jedynie
ywe,
wie
e, surowe warzywa i
owoce s
wchłaniane, w szczególno
ci w formie soków, co pozwala omin
proces trawienia i
powoduje ich natychmiastow
asymilacj
. Warto w tym miejscu podkre
li
,
e warzywa i owoce
u
ywane do przygotowania soków jak i posiłków musz
pochodzi
wył
cznie z upraw
ekologicznych - od tej reguły nie ma wyj
tków.
O
prócz soków chory otrzymuje codziennie trzy pełne, smakowite, wegetaria
skie posiłki
przyrz
dzone według zasad kuchni Gersona w taki sposób, aby jak najwi
ksza ilo
cennych
od
ywczych składników była zachowana. Pomi
dzy posiłkami pacjenci podjadaj
wie
e owoce -
jabłka, gruszki, banany, pomara
cze czy winogrona. Nale
y pami
ta
e wegetaria
skie dania maj
mniej kalorii ni
te do których chorzy przywykli, st
d potrzeba cz
stszych i obfitszych posiłków.
Na marginesie warto doda
e, stosuj
cy Terapi
Gersona, pomimo najadania si
do syta, nie tyj
ale wracaj
do swojej optymalnej dla zdrowia wagi.
W
szelkie produkty które mog
zakłóca
lub hamowa
proces leczenia s
z diety wył
czone;
tłuszcze z wyj
tkiem bogatego w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 organicznego oleju
lnianego, a i ten podawany jest w niewielkich,
ci
le dobranych dawkach; cukier, z wyj
tkiem
organicznego cukru trzcinowego; sól, w trosce o przywrócenie wła
ciwej równowagi sodowo -
potasowej organizmu; mi
so i wiele innych produktów wchodz
cych w skład współczesnej diety.
Gospodarstwo domowe chorego równie
musi zosta
odpowiednio przygotowane: zabronione jest
u
ywanie wi
kszo
ci kosmetyków i chemii gospodarczej - w zamian Dr.Gerson proponuje proste,
naturalne i co najwa
niejsze skuteczne
rodki do higieny osobistej i utrzymania czysto
ci w domu.
DETOKSYKACJA
L
ewatywa to procedura medyczna maj
ca antyczne korzenie.
Hipokrates, grecki ''ojciec współczesnej medycyny'', zalecał
lewatywy na wiele schorze
ju
2600 lat temu.
D
la niewtajemniczonych lewatywy z kawy s
najbardziej
zaskakuj
cym a nawet dziwacznym elementem Terapii Gersona.
Krytycy atakuj
je i o
mieszaj
bez zadania sobie trudu poszukania
odpowiedzi na pytanie o ich funkcje. Faktem jest
e bez tego
prostego narz
dzia odtruwaj
cego organizm terapia nie działa.
Dlaczego lewatywy s
taka wa
ne ?
W
chwili kiedy ciało zostaje zalane od
ywczym pokarmem, jest on
gwałtownie absorbowany i wypiera zgromadzone w komórkach toksyny do krwiobiegu, który z
kolei transportuje je do w
troby, nadrz
dnego organu odtruwaj
cego organizmu. Jednak
e pacjent,
który rozpoczyna Terapi
Gersona po dotychczasowym od
ywianiu tzw. nowoczesn
diet
, ma ju
zgromadzone w swojej w
trobie znaczne ilo
ci toksyn z dodatków do
ywno
ci, resztek
pestycydów i pozostałej chemii stosowane w rolnictwie, leków, oraz innych
ródeł - wszystko to
blokuje jego w
trob
. W efekcie w
troba nie mo
e poradzi
sobie z nowymi toksynami wypartymi
z komórek przez dostarczone im od
ywcze substancje. Je
eli nie zostan
szybko usuni
te, toksyny
te mog
prowadzi
do zagra
aj
cego
yciu samozatrucia organizmu lub
pi
czki w
trobowej. St
d
fundamentalna rola silnej detoksyfikacji za pomoc
cz
stych lewatyw z kawy, które s
kamieniem
w
gielnym Terapii Gersona. Jest kilka ró
nych antyrakowych terapii, które niszcz
tkanki guza na
ró
ne sposoby bez usuwania martwych, toksycznych odpadków z w
troby. Aby umo
liwi
w
trobie stopniowe i wolne pozbycie si
tych toksyn, kuracje te musz
by
wstrzymywane, co
znacznie zmniejsza ich skuteczno
. Terapia Gersona, z jej ci
gł
, intensywn
detoksykacj
jest w
stanie działa
nieprzerwanie, co wyja
nia zarówno jej skuteczno
jak oraz uzasadnia stosowanie
lewatyw z kawy jako integralnej cz
ci protokołu. Bez nich, dodatkowa porcja
wie
o uwolnionych
toksyn spowodowałaby nowe uszkodzenia w w
trobie.
Dlaczego Terapia Gersona działa?
P
odstawowe zało
enia metody Gersona s
proste i jasne, jej
praktycznie zastosowanie przez ponad 60 lat dowiodło jej
skuteczno
ci, przynosz
c nadzwyczajne efekty. A jednak pozostaje
pytanie: czy istniej
jakie
współczesne badania naukowe, które
potwierdzałyby efektywno
metody Gersona, opracowanej tak
wiele lat temu, cz
ciowo intuicyjnie, cz
ciowo przez ci
głe
badania i obserwacje kliniczne, ale bez u
ycia skomplikowanych
metod badawczych? Mówi
c pro
ciej, czy ktokolwiek odkrył,
dlaczego terapia ta działa? Odpowied
brzmi:
TAK
. Od czasu
mierci dra Gersona w 1959 roku, grupy wybitnych naukow-ców i
badaczy udowodniły i potwierdziły działanie tej czy innej z
zastosowanych przez niego metod. Kiedy we
miemy pod uwag
wyniki wszystkich tych
cz
stkowych bada
, znajdziemy odpowied
, dlaczego terapia ta, stosowana cało
ciowo, jest tak
niezwykle efektywna
Plik z chomika:
darek971
Inne pliki z tego folderu:
Anatol Rybczyński Anry leczenie raka.rmvb
(17955 KB)
Jak wyleczyć nieuleczalne choroby.pdf
(1182 KB)
jestes tym co jesz.rar
(20426 KB)
Tajemnice witaminy C.doc
(113 KB)
Lekarstwo na raka(1).doc
(59 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 08.07.2024
! FILMY RELIGIJNE
! FILMY RELIGIJNE - 12345
Auto
Bajki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin