Gotuj i kombinuj
Lekcja matematyki od kuchni: jakie produkty do siebie dodać, żeby wyszło ci to na zdrowie? Rzut oka na ściągę i już wiesz, z czym najlepiej sumują się brokuły. Podaj dalej!
łosoś + brokuły = WZMACNIAJ KOŚCI
„Łosoś zawiera wapń, magnez, witaminę D oraz cenne kwasy Omega-3, które w połączeniu z selenem i chromem ukrytymi w brokułach mają dobroczynny wpływ na nasze kości” – wyjaśnia Katarzyna Ring, dietetyk. Jeśli mało się ruszasz, tym bardziej sięgnij po ten zestaw – zrobisz pierwszy krok, by zapobiec w przyszłości osteoporozie.
szpinak+ papryka = WALCZ Z ANEMIĄ
Jesteś senna i stale zmęczona? Być może brakuje ci żelaza. To prosta droga do anemii. Dlatego sięgnij po szpinak (świetnie smakuje w lasagne) i zagryzaj papryką, która aż tryska witaminą C. „Właśnie dzięki niej twój organizm lepiej przyswoi żelazo” – podkreśla dietetyk.
pomarańcza + morele = POPRAW ODPORNOŚĆ
Ten deser postawi cię na nogi. Morele zawierają witaminę A, pomarańcze – witaminę C. Razem dają końską dawkę antyoksydantów. To twój parasol ochronny w walce nie tylko z zimowymi infekcjami, ale też poważniejszymi przeciwnikami, m.in.: nowotworami, cukrzycą, zaćmą.
seler + orzechy = BĄDŹ PIĘKNA
Sałatka, która działa lepiej niż odżywka do włosów i krem do twarzy. „Orzechy to samo zdrowie – mówi dietetyk. – Owszem, są kaloryczne, ale za to zawierają masę witamin, zdrowych tłuszczów i minerałów”. Dodaj orzechy do selera, a selen, wit. B5 i H wzmocnią twoje włosy i cerę.
dynia + jogurt = ZADBAJ O SERCE
Jak? Ugotuj zupę dyniową z dodatkiem jogurtu. „Zawarty w nim wapń ma dobroczynny wpływ na serce, a beta-karoten z dyni ochroni je przed atakiem wolnych rodników (to toksyczne cząstki odpowiedzialne m.in. za proces starzenia się).
Filipinka1961