Ciasto ze śliwkami i zalewą.pdf

(71 KB) Pobierz
37870026 UNPDF
Ciasto ze śliwkami i zalewą
Składniki
1 kg śliwek, 2 łyżki cukru.
Ciasto: 40 dag mąki, 20 dag masła, 2 jaja, 10 dag cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Zalewa: 2 jaja, szklanka śmietany, płaska łyżka mąki, 10 dag
cukru
Sposób przyrządzania
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto i włożyć na 30 min do lodówki. Formę
nasmarowaną tłuszczem wyłożyć ciastem. Ułożyć umyte i wydrylowane śliwki,
zaczynając od środka. Posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez
10 min. Wymieszać składniki zalewy. Po 10 min wysunąć ciasto z piekarnika i wylać na
nie zalewę. Piec jeszcze 35 min.
 
37870026.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin