Placek z porzeczkami i bezami.pdf

(64 KB) Pobierz
37870072 UNPDF
Placek z porzeczkami i bezami
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, szklanka
mleka, 10 dag masła lub margaryny, 3 żółtka, łyżeczka soli.
Nadzienie: 60 dag czerwonych i czarnych porzeczek, 2-3 łyżki
cukru pudru.
Bezy: białka z 3 jaj, półtorej łyżki cukru, łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzania
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Tłuszcz stopić, wystudzić. Drożdże namoczyć w ciepłym
mleku, dodać mąkę i tłuszcz, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pozostawić jeszcze
na 20 min do wyrośnięcia. Porzeczki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i wyłożyć na
ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 20 min. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny,
stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Wycisnąć bezy na ciasto, piec jeszcze 8
min i pozostawić w piekarniku do wysuszenia.
 
37870072.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin