Placek z porzeczkami i bezami.pdf
(
64 KB
)
Pobierz
37870072 UNPDF
Placek z porzeczkami i bezami
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, pół szklanki cukru, 5 dag drożdży, szklanka
mleka, 10 dag masła lub margaryny, 3 żółtka, łyżeczka soli.
Nadzienie: 60 dag czerwonych i czarnych porzeczek, 2-3 łyżki
cukru pudru.
Bezy: białka z 3 jaj, półtorej łyżki cukru, łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzania
Mąkę zmieszać z cukrem i solą. Tłuszcz stopić, wystudzić. Drożdże namoczyć w ciepłym
mleku, dodać mąkę i tłuszcz, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Pozostawić jeszcze
na 20 min do wyrośnięcia. Porzeczki umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem i wyłożyć na
ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku 20 min. Białka ubić na sztywno z sokiem z cytryny,
stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Wycisnąć bezy na ciasto, piec jeszcze 8
min i pozostawić w piekarniku do wysuszenia.
Plik z chomika:
marzena101177
Inne pliki z tego folderu:
Tarta z rodzynkami.pdf
(55 KB)
Placek ze śliwkami i zalewą migdałową.pdf
(59 KB)
Placek ze śliwkami i orzechami.pdf
(59 KB)
Placek z truskawkami.pdf
(55 KB)
Placek z rabarbarem i kruszonką.pdf
(60 KB)
Inne foldery tego chomika:
≈ Desery ≈
≈ Makarony ≈
≈ Pizza ≈
≈ Sałatki ≈
≈ Surówki ≈
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin