ZUPA JARZYNOWA.doc

(26 KB) Pobierz
ZUPA JARZYNOWA (SZU TSAI TANG) by Górochmura

 

ZUPA JARZYNOWA (SZU TSAI TANG) by Górochmura

 

Skład:
5 szklanek rosołu *
pęd bambusa
1 mała kalarepka
1/2 pęczka zielonej pietruszki
5 dag szpinaku
1/2 małej cukinii
1/2 małego ogórka
1/2 szklanki makaronu chińskiego
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyzki maggi
2 łyżeczki suszonych krewetek
przyprawy do smaku

Działamy:
1. Makaron przelac wodą az miękki.
2. Bambus i kalarepkę pokroić w mała kostkę
3. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać w kilku wodach, odsączyć
4. Zieloną pietruszkę wyplukać, odciąć łodygi zostawiając tylko listki
5. Obraną cukinię pokroić w kostkę o boku 4-5 cm
6. Nieobrany, wymyty ogórek pokrajać w kostkę o boku 4-5cm
7. Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, włożyć bambus, kalarepkę, suszone krewetki, gotować na małym ogniu 15 min, wlać sos sojowy lub maggi
8. Dodać cukinię, zieloną pietruszkę i makaron. Gotowć na małym ogniu dalesze 5 min
9. Włozyć szpinak i ogórek, gotować jeszcze przez 5 min, przyprawić pieprzem i solą i czym kto tam chce
10. podawać natychmiast w gorącej wazie.

*Rosół jest z kury, czyli nie pasuje do dania węglowego, więc postanowiłam zmodyfikować, może też będzie dobre:
2 1/2 litra wody
1 łyżeczka soli
2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
pieprz
przyprawy - mozliwie dużo i ostre
seler pokrojony w kawałki
pietruszka pokrojona
czosnek pokrojony w plasterki
cebula pokrojona w dość dużą kostkę

Gotujemy wszystko dość długo, aż warzywa będą miękkie a wywar będzie miał smak podobny do tego uzyskanego z kostki rosołowej. Można dorzucić kilka suszonych grzybów.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin