ZUPA JARZYNOWA (SZU TSAI TANG) by Górochmura
Skład: 5 szklanek rosołu * pęd bambusa 1 mała kalarepka 1/2 pęczka zielonej pietruszki 5 dag szpinaku 1/2 małej cukinii 1/2 małego ogórka 1/2 szklanki makaronu chińskiego 1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyzki maggi 2 łyżeczki suszonych krewetek przyprawy do smaku Działamy: 1. Makaron przelac wodą az miękki. 2. Bambus i kalarepkę pokroić w mała kostkę 3. Szpinak przebrać, odciąć ogonki, wypłukać w kilku wodach, odsączyć 4. Zieloną pietruszkę wyplukać, odciąć łodygi zostawiając tylko listki 5. Obraną cukinię pokroić w kostkę o boku 4-5 cm 6. Nieobrany, wymyty ogórek pokrajać w kostkę o boku 4-5cm 7. Rosół wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia, włożyć bambus, kalarepkę, suszone krewetki, gotować na małym ogniu 15 min, wlać sos sojowy lub maggi 8. Dodać cukinię, zieloną pietruszkę i makaron. Gotowć na małym ogniu dalesze 5 min 9. Włozyć szpinak i ogórek, gotować jeszcze przez 5 min, przyprawić pieprzem i solą i czym kto tam chce 10. podawać natychmiast w gorącej wazie. *Rosół jest z kury, czyli nie pasuje do dania węglowego, więc postanowiłam zmodyfikować, może też będzie dobre: 2 1/2 litra wody 1 łyżeczka soli 2 plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku pieprz przyprawy - mozliwie dużo i ostre seler pokrojony w kawałki pietruszka pokrojona czosnek pokrojony w plasterki cebula pokrojona w dość dużą kostkę Gotujemy wszystko dość długo, aż warzywa będą miękkie a wywar będzie miał smak podobny do tego uzyskanego z kostki rosołowej. Można dorzucić kilka suszonych grzybów.
pryzmaty