Zupa z soczewicy by Szelmaa
warzywa 10 dag soczewicy cebula 5 pomidorów łyżka oleju słonecznikowego (sugerowałabym oliwę bo to jedyny tłuszcz dopuszczny do posilków węglowych ) liśc laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego majeranek mały ząbek czosnku cząber natka pietruszki sól, pieprz Z warzyw ugotować litr wywaru. Warzywa wyjąć, wsypac oplukaną soczewicę, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 30-50 min (czas gotowania zależy od odmiany soczewicy). Cebule posiekać, zeszklić na oleju. Pomidory umyć, sparzyć, obrać zee skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, poddusić. Na kilkanaście minut przed końcem gotowania dodac do soczewicy pomidory z cebulą i przyprawy. Ugotowaną zupę posypać zieleniną. Lekko przestudzoną mozna zabielić jogurtem.
pryzmaty