ZIELONY TORT by Joannaitr
Składniki: 4-5 naleśników np. by Zuzel w tym jeden grubszy (przepis gdzies wyżej) paczka mrożonego szpinaku paczka mrożonych brokuł pęczek świeżej bazylii 200 g sera białego chudego 5 ząbków czosnku 3 białka z jajek przyprawy Mrożonki wrzucić do woka i pozwolić im się rozmrozić, wlać szklankę wody, dodać bazylię i dusić, dodając wyciśnięty czosnek i przyprawiając solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami do zieleniny. Rozdrobnić brokuły na masę, by nie rózniły się zbytnio od szpinaku. Gdy zielenina jest wystarczająco uduszona dodać rozdrobniony ser, wymieszać i maksymalnie odparować. Przestudzić. Wymieszać z białkami i nakładać warstwami pomiędzy nalesniki (najgrubszy na spód) w tortownicy lekko 'maźniętej" oliwą z oliwek. Włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na 20-30 minut. Można podawać z którymś z węglowodanowych sosów.
pryzmaty