ZUPA SZCZAWIOWO.doc

(25 KB) Pobierz
ZUPA SZCZAWIOWO-KALAFIOROWA by Sopelek

ZUPA SZCZAWIOWO-KALAFIOROWA by Sopelek

 

składniki na duzy gar 

- pół dużego kalafiora
- 2 słoiczki szczawiu
- głowka czosnku
- 2 duze cebule
- 3 jajka na twardo
- lubczyk, sól, pieprz, kolendra, liść laurowy
- mała śmietana 18%

kalafior drobimy do gara, wlewamy 2 słoiki szczawiu, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojony czosnek (moze być grubo), solimy, pieprzymy, lubczykujemy (sporo), wrzucamy sporego liścia i trochę kolendry (zmielonej). Gotujemy az kalafior bedzie miekki i wtedy potraktowałam go tłuczkiem do kartofli żeby sie rozciapciał  albo gotujemy do rozciapciania  potem dodajemy pokrojone (wczesniej ugotowane na twardo) jajka, chwile gotujemy i juz jak przestygnie zabielamy śmietaną.
Ja na talerz kroilam sobie jeszcze dodatkowo 2 jajka i na to zupke 

WERSJA WĘGLOWODANOWA bez jajek i zabielana jogurtem  mozna dogotowac osobno ryzu Basmati

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin