ZUPA SZCZAWIOWO-KALAFIOROWA by Sopelek
składniki na duzy gar - pół dużego kalafiora - 2 słoiczki szczawiu - głowka czosnku - 2 duze cebule - 3 jajka na twardo - lubczyk, sól, pieprz, kolendra, liść laurowy - mała śmietana 18% kalafior drobimy do gara, wlewamy 2 słoiki szczawiu, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojony czosnek (moze być grubo), solimy, pieprzymy, lubczykujemy (sporo), wrzucamy sporego liścia i trochę kolendry (zmielonej). Gotujemy az kalafior bedzie miekki i wtedy potraktowałam go tłuczkiem do kartofli żeby sie rozciapciał albo gotujemy do rozciapciania potem dodajemy pokrojone (wczesniej ugotowane na twardo) jajka, chwile gotujemy i juz jak przestygnie zabielamy śmietaną. Ja na talerz kroilam sobie jeszcze dodatkowo 2 jajka i na to zupke WERSJA WĘGLOWODANOWA bez jajek i zabielana jogurtem mozna dogotowac osobno ryzu Basmati
pryzmaty