zupa Wiejska
podaje zupke z Atlasu Kulinarnego z Gazety Wyborczej; zupa super tania i pyszna, chyba jako posilek tluszczowy nawet wg MM a wiec: Zupa Wiejska 1kg kapusty kiszonej 20dkg boczku wedzonego 20dkg kielbasy wedzonej 2-3 cebule zabek czosnku 1 szklanka kwasnej smietany 1 lyzeczka mielonej slodkiej papryki sol do smaku Kapuste wrzucamy do gara i zalewamy 3l wody, zagotowujemy; Boczek kroimy w kostke i obsmazamy na suchej patelni i do gara z kapusta, gotujemy do miekkosci; Kielbase kroimy w plasterki i pod koniec gotowania wrzucamy do gara z zupa; Dodajemy papryke i sol do smaku; Kiedy kapusta zupelnie miekka wtedy dodajemy smietany hartujemy wywarem z zupy aby nam sie nie zwazylo i wlewamy do zupy; Zagotowujemy mieszajac i koniec.
pryzmaty