scenariusz_20_2006_witaminki.doc

(62 KB) Pobierz
Joanna Bobińska

Witaminki z warzywnej rodzinki.

Warzywa – jesienne dary ogrodów

 

 

 

Przewidywane osiągnięcia ucznia:

• nazywa wybrane warzywa,

• zna wartości odżywcze warzyw,

• nazywa części mowy – rzeczownik i przymiotnik,

• uzupełnia luki zdaniowe podanymi wyrazami,

• potrafi ułożyć, rozwiązać i zilustrować treść zadania tekstowego.

Potrzebne będą:

„Świerszczyk” nr 20/2006,

okazy warzyw, worek, chustki na głowę, ręcznik, mydło, fartuszki, nóż, deska do krojenia, tarka do warzyw, miseczki, kosz, karteczki samoprzylepne, wizytówki, kartoniki z rysunkami warzyw, kartki z nazwami warzyw, Warzywa – plansze demonstracyjne wydawnictwa Nowa Era.

 

 

 

 

 

 

 

 

Przebieg zajęć:

◙ Wysłuchanie piosenki „Ogórek wąsaty” (słowa D. Gellner, muzyka J. Kukulski w: „Muzyka w szkole” klasa 2., Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „MAC” S.A.) i udzielenie odpowiedzi na pytanie nauczyciela: O czym będziemy mówić na zajęciach?

◙ Rozpoznawanie warzyw za pomocą różnych zmysłów: smaku, węchu, dotyku – zabawa dydaktyczna.

• Zagadki dotykowe – dzieci siedzą w kole, na środku znajduje się worek pełen rozmaitości. Wskazane dziecko wkłada rękę do worka, wybiera jedno warzywo i stara się odgadnąć jego nazwę. Potem wyjmuje warzywo z worka i kładzie na stoliku. Wszyscy sprawdzają poprawność udzielonej odpowiedzi.

• Zagadki smakowe – dziecko z zasłoniętymi oczami rozpoznaje warzywo po smaku i zapachu, podaje jego nazwę. Grupa obserwująca ocenia poprawność wykonania zadania.

 

◙ Klasyfikacja warzyw według podanego warunku, układanie zadań matematycznych.

• Tworzenie zbiorów i podzbiorów z warzyw, np. układanie ich według kształtu, koloru. Przeliczanie, porównywanie – dzieci pracują w dwu grupach, proponują, jak jeszcze można podzielić zgromadzone okazy.

• Układanie i rozwiązywanie zadań tekstowych.

Nauczyciel podaje jedno zadanie jako przykład, a następnie dzieci samodzielnie układają swoje zadania. Podając ich treść, posługują się okazami zgromadzonymi na stoliku.

Przykłady: Do garnka włożę 3 buraki i 6 ziemniaków. Ile warzyw włożę do garnka?

W koszu było 15 marchewek. Mama zużyła do sałatki 5 marchewek. Ile marchewek zostało w koszu?

 

◙ „Gimnastyka oka i języka” – dobieranie podpisów (nazw) do warzyw.

• Rozsypanka literowa.

Dzieci skreślają co drugą literę, odczytują i zapisują nazwy warzyw, np.:

C B E L B A U  D L K A; M O A S R P C U H D E L W Z K B A;

K U A R L T A Y R S E N P I A; F M A N S K O R L U A;

P A O S M T I E D B O P R J E C K.

• Układanie imion i nazwisk z nazw warzyw zgromadzonych w klasie i przedstawionych na planszy, np. Irek Modop (pomidorek), Marek Wach (marchewka) – praca w grupach.

Po zapisaniu imion i nazwisk na wizytówkach zespoły wymieniają się nimi i próbują odgadnąć nazwy warzyw. Potem czytają głośno nazwy i umieszczają kartki z nazwami warzyw na planszy.

• Szukanie wyrazów, którymi w różnych sytuacjach można zastąpić wyraz warzywa (jarzyny, włoszczyzna – jeśli dzieci nie znają tych wyrazów, nauczyciel może wyjaśnić im ich znaczenie).

 

◙ „Casting w ogródku” – praca z tekstem wiersza Rafała Witka („Świerszczyk” s. 2)

• Głośne odczytanie wiersza „Casting w ogródku” przez nauczyciela lub dobrze czytającego ucznia.

• Wyjaśnienie znaczenia wyrazu casting.

• Omówienie wiersza, ocena postaci..

• Zapisanie na tablicy nazw warzyw, które wystąpiły w wierszu. Wyszukanie i odczytanie imion, które ukryły się w tych nazwach: Ewka, Ula, Elka.

• Przypomnienie zasady pisowni imion wielką literą.

• Inscenizacja wiersza – przygotowanie klasowego castingu warzyw. Dzieci w grupach przygotowują własne scenki lub układają dialog, w którym mają zareklamować wybrane warzywo, zaprezentować je w interesujący sposób (hasło reklamowe, wierszyk, rymowanka itp.).

 

◙ Czy warzywa są dobre lub złe? – omówienie wartości odżywczych warzyw (wszystkie warzywa są zdrowe, mają dużo witamin, uodporniają na choroby).

Przykładowe pytania nauczyciela: Czy można jeść tylko wybrane warzywa? Które warzywa są lepsze od innych? Dlaczego przez cały rok należy jeść warzywa? W jakiej postaci należy je spożywać? Co przyrządzamy z warzyw?

 

◙ „Sałatka jarzynowa” – zabawa ruchowa.

Dzieci siedzą w kole na krzesełkach (powinno być o jedno krzesło mniej niż uczestników zabawy). Każdy uczeń otrzymuje kartonik z narysowanym warzywem (marchew, seler, burak, groch) i przypina go do ubrania. Zabawę rozpoczyna nauczyciel – wywołuje wybrane warzywo, np. marchewkę. Uczniowie, którzy mają kartonik z rysunkiem marchewki, szybko zamieniają się miejscami. Dziecko, dla którego zabraknie krzesła, staje na środku i wywołuje inne warzywo. Na hasło sałatka jarzynowa wszystkie dzieci zmieniają miejsca.

 

◙ „Pomyśl i wybierz” – zabawa utrwalająca pojęcia rzeczownika i przymiotnika.

• Dzieci są podzielone na zespoły (jak wcześniej). Każdy zespół wybiera dwa warzywa. Następnie w grupach zastanawiają się i piszą na samoprzylepnych karteczkach po trzy określenia wybranego warzywa (każde na osobnej karteczce). Wszystkie karteczki są zbierane do koszyka. Następnie każdy uczeń losuje jedną karteczkę i przyporządkowuje wylosowane określenie do odpowiedniego warzywa, np. ogórek – zielony, długi, kiszony, kalarepa – twarda, zielona, okrągła.

• Określanie, jakimi częściami mowy są nazwy warzyw (rzeczowniki) oraz wyrazy określające warzywa (przymiotniki).

• Układanie zdań.

I poziom: z rozsypanki wyrazowej

 

zdrowe.                            Warzywa

 

witamin.              Zawierają              dużo

 

nas                            przed              Chronią              chorobami.

 

II poziom: samodzielne uzupełnianie zdań odpowiednio dobranymi wyrazami (II poziom) – samodzielna praca uczniów.

Warzywa są … . Zawierają dużo … . Chronią nas przed ….

 

◙ Przygotowanie surówek z przyniesionych warzyw.

• Podzielenie dzieci na zespoły.

• Wyjaśnienie przez nauczyciela kolejnych czynności – przypomnienie zasad bezpiecznego posługiwania się narzędziami pracy.

• Omówienie zasad higieny przygotowania i spożywania posiłku.

• Wykonanie surówek według ustalonego planu.

Na przykład:              I grupa – surówka z rzodkiewki i pomidora,

II grupa – surówka z marchewki z jabłkiem,

III grupa surówka z rzepy lub selera z jabłkiem.

• Uprzątnięcie stanowisk pracy.

• Wspólne spożycie przyrządzonych surówek.

 

◙ „Kto zagadki ładnie zgadnie, tego nuda nie dopadnie”– praca ze „Świerszczykiem” jako podsumowanie zajęć.

◙ Praca domowa: Zapisz nazwy potraw, które mama przygotowuje z marchewki, buraków lub napisz nazwy czterech zup, które mama ugotowała z dodatkiem warzyw.

 

 

Joanna Bobińska

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin