Marynowana baranina duszona z kaparamiPorcja dla 4 osob. Czas przygot. 3 dni + 2,5 godz.750 g baraniny z udzca,40 g masla,40 g sloniny,1 cebula,1 marchewka,1 sredni seler,200 g kaparow,1 lyzka maki,100 ml rosolu,sol, pieprz.Marynata:125 ml bialego wytrawnego wina,sok z 1 cytryny,5 ziaren pieprzu,5 ziaren ziela angielskiego,10 jagod jalowca,2 liscie laurowe,1/2 lyzeczki sproszkowanego rozmarynu.1. Mieso oplukac, oczyscic, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski, odpowiadajacej wielkoscia kawalkowi baraniny. Wino wymieszac z sokiem cytrynowym, dodac pieprz, ziele angielskie, pokruszone liscie laurowe, jagody jalowca, rozmaryn, zagotowac. Przestudzona marynata zalac mieso, odstawic wchlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.2. Mieso wyjac, osaczyc, natrzec sola z pieprzem, naszpikowac w kilku rzedachslupkami sloniny, oproszyc maka, smazyc w garnku na masle, po 5-6 min z kazdej strony. Kiedy bedzie juz dobrze zrumienione, dodac obrane i pokrojone wplasterki: marchewke, seler i cebule.3. Baranine podlac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty, a po jej wyczerpaniu rosolu. Gdy mieso bedzie miekkie, sos przetrzec przez sito, wlac z powrotem dogarnka, dodac kapary, dusic razem z miesem 5 min.4. Baranine przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, oblozyc ryzem, podawac zczerwona kapusta.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 20.
ellea2