Kotlety baranie zapiekane z grzybamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.8 kotletow z kostka,200 g parmezanu,200 g pieczarek,3 lyzki masla,20 g sloniny,1 cebula,2 lyzki tartej bulki,50 ml bulionu,1 lyzeczka pokrojonej zielonej pietruszki,sol, pieprz.1. Kotlety z mlodej baraniny umyc, osuszyc, oczyscic, pobic lekko tluczkiem.Osolic, oproszyc pieprzem.2. Pieczarki umyc, pokroic w plasterki. Cebule obrac, drobno posiekac. Rozgrzacmaslo na patelni, dodac pieczarki i cebule. Smazyc ok. 10 min. Osolic, doprawic pieprzem. Wsypac tarta dulke, dodac parmezan, pietruszke. Wymieszac.3. Przygotowanym farszem posmarowac kotlety. Kazdy z nich nakryc cienkim plasterkiem sloniny. Skropic bulionem. Kotlety zawinac w natluszczony papier lubfolie aluminiowa.4. Przelozyc kotlety do naczynia lub na ruszt piekarnika ogrzanego do temp.190żC. Piec 30 min. Po upieczeniu odwinac z papieru lub folii, podawac zkartoflami puree i czerwona kapusta.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 78.
ellea2