Baranina duszona ze smietanaPorcja dla 4 osob. Czas przygot. 2-3 dni + 2 godz.750 g miesa z combra lub udzca,40 g masla,30 g sloniny,250 ml smietany,1 lyzka maki,1 cebula,1 marchewka,1 sredni seler,sol, pieprz.Marynata:250 ml octu 3%,1 duza cebula,2 liscie laurowe,6 ziaren pieprzu,6 ziaren ziela angielskiego,1/2 lyzeczki tymianku,1/2 lyzeczki czabru,8 jagod jalowca.1. Mieso oczyscic, oplukac, pobic palka, przelozyc do niewielkiej miski. Cebuleobrac, pokroic w plasterki. Wlozyc do octu przyprawy korzenne, ziola, dodacpokrojona cebule, zagotowac. Marynate przestudzic, zalac nia mieso, odstawicw chlodne miejsce na 2-3 dni. Mieso codziennie przewracac.2. Jarzyny obrac, umyc, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic pozostala cebule.Mieso wyjac z marynaty, osaczyc, osuszyc, natrzec sola z pieprzem. Roztopicw garnku pokrojona w kostke slonine, przelozyc mieso, polac roztopionym maslem, smazyc az do zrumienienia po 5-6 min z kazdej strony. Dodac jarzyny icebule, polac kilkoma lyzkami marynaty, dusic na malym ogniu pod przykryciemok. 1,5 godz. Co pewien czas dolewac marynaty i przewracac mieso.3. Pod koniec duszenia mieso wyjac i oproszyc maka. Sos przetrzec przez sito,wlozyc z powrotem do garnka, wymieszac ze smietana, dusic razem z miesem ok.5 min. Uwazac, by sos nie przywarl do dna naczynia.4. Mieso przelozyc na polmisek, pokroic na porcje, polac sosem. Podawac z ryzemi korniszonami lub duszona rzepa.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 18.
ellea2