Baranina duszona z marchewka i kartoflamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 20 min.750 g tlustej baraniny,125 ml octu 3%,40 g sloniny,1 lyzka masla,125 ml rosolu,12 obranych kartofli,1 peczek mlodej marchewki (poza sezonem 3-4 wieksze marchewki),1 cebula,1 lisc laurowy,1 lyzeczka majeranku,1/2 lyzeczki tymianku,5 ziaren pieprzu,5 ziaren ziela angielskiego,5-6 gozdzikow,sol, pieprz.1. Mieso sparzyc wrzacym octem, osuszyc, oczyscic, pobic palka. Wymieszac i rozetrzec sol, pieprz, pokruszony lisc laurowy, majeranek, tymianek i zieleangielskie. Mieszanine te wetrzec w mieso. Cebule obrac, pokroic w plasterki. Podobnie pokroic oskrobane i umyte marchewki.2. Roztopic w garnku pokrojona w kostke slonine, wlozyc mieso, podlac 3 lyzkamirosolu, dodac maslo, cebule, gozdziki. Dusic na malym ogniu pod przykryciem1 godz. W miare potrzeby podlewac mieso rosolem, a potem woda. Po 1 godz baranine przewrocic na druga strone, dodac marchewke, pokrojone w plastry kartofle. Dusic jeszcze ok. 50 min.3. Mieso przelozyc na polmisek, podzielic na porcje, oblozyc marchewka i kartoflami. Z powierzchni sosu zdjac tlusta pozlotke. Sosem polac mieso i jarzyny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 22.
ellea2