Tazin miesny z zielonymi oliwkamiPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.750 g chudej baraniny,200 g zielonych wypestkowanych oliwek,1 lyzeczka mielonego imbiru,1 lyzeczka szafranu,1 zmiazdzony zabek czosnku,1 lyzeczka mielonego kminku,sok z 1 cytryny,50 ml oliwy,sol.1. Mieso oczyscic, umyc, osuszyc, pokroic w kawalki po 150 g kazdy. Ukladac jew rozgrzanej w pojemnym rondlu oliwie. Osolic, doprawic imbirem i szafranem,dodac czosnek, zalac szklanka wody, wstawic na sredni ogien i dusic podprzykryciem, od czasu do czasu mieszajac ok. 1 godz. W razie potrzebypodlewac niewielka iloscia wody.2. Ugotowane mieso wyjac, odstawic w cieple miejsce. Sos z gotowania miesa odparowac do konsystencji oleistej. Dodac mielona papryke, kminek i sok cytrynowy, starannie wymieszac.3. Dodac oliwki, sos zagotowac, odparowac ponownie na wolnym ogniu do konsystencji oleistej. Tuz przed podaniem doprawic sos ostatecznie, dodac donugotowane mieso i podgrzac na wolnym ogniu.4. Ulozyc w duzym, okraglym kamionkowym polmisku. Podawac gorace, polane sosem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 60.
ellea2