Potrawka z jagniecinyPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.600 g jagnieciny z lopatki,1 marchewka,1 pietruszka,1 seler,1 por,1 srednia cebula,1 kalafior,sol, pieprz.Sos:2 lyzki masla,2 lyzki maki,500 ml rosolu,100 g pieczarek,1 zoltko,sok z 1/2 cytryny,1 lyzeczka sosu Kabul,sol, pieprz.1. Mieso umyc. Jarzyny obrac, oplukac. Cebule obrac, przekroic na pol, zrumienic na patelni (bez tluszczu).2. Mieso i jarzyny przelozyc do garnka, zalac niewielka iloscia wrzatku, osolic, dodac pieprz, gotowac ok. 40 min. Kiedy mieso bedzie miekkie, wyjac,pokroic w kawalki szerokosci ok. 4 cm. Rosol przecedzic. Jesli jest go zaduzo na sos, odparowac.3. Kalafior oczyscic, oplukac, zalac wrzatkiem, osolic, gotowac bez przykrycia(ok. 20 min). Odcedzic. Pieczarki umyc, obrac, drobno pokroic.4. Przygotowac sos: roztopic w garnku maslo, zasmazyc z maka na biala zasmazke,dodac pieczarki, sos z cytryny, sos Kabul, rosol. Gotowac na malym ogniu,ciagle mieszajac, ok. 15 min. Pod koniec gotowania zaciagnac sos zoltkiem,jeszcze chwile podgrzewac, nie doprowadzajac do wrzenia.5. Mieso podgrzac w sosie, przelozyc na polmisek, polac sosem, oblozyc kalafiorem i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 30 "Jagnięcina i baranina", strona 24.
ellea2