Cielecina teriyaki z pomidoremPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.800 g cieleciny,olej.Sos:7 lyzek sake (wodka ryzowa),7 lyzek sosu sojowego,7 lyzek mirinu (biale wino wytrawne),1 lyzka cukru pudru,bagneciki ewentualnie wykalaczki.1. Mieso pokroic na plastry ukosne, naciac i przewinac jak faworki, nabic nabagneciki dla utrzymania ksztaltu, rozplaszczyc na desce, odstawic.2. W rondelku wymieszac skladniki i zagotowac.3. W innym rondlu rozgrzac olej, obsmazyc cielecine, wyjac ja, do tego rondlawlac sos, wymieszac i przez chwile gotowac, az sie lekko sklaruje i zagesci.4. Cielecine zdjac z bagnecikow (powinna juz nie zmieniac ksztaltu), wrzucicja do sosu i nadal smazyc, polewajac sosem, az ten niemal calkiem odparuje,a mieso pokryje sie blyszczaca warstewka.5. Wylozyc na polmisek, przybrac natka pietruszki i skorka z cytryny.6. Osobno podac ryz oraz pokrojonego pomidora.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 50.
ellea2