Cielecina duszona a la marengoPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.1 kg cieleciny,500 g pomidorow,2 cebule,250 ml bialego wytrawnego wina,2 lyzki masla,1 lyzka maki,2 lyzki oliwy,1 bouquet garni,2 zabki czosnku,sol, pieprz.24 male cebulki,150 g pieczarek,3 lyzki masla,3 lyzki oliwy,1 lyzka cukru,4 kromki bulki,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki.1. Mieso umyc, ososzyc, pokroic w spore kawalki. Cebule obrac, drobno posiekac.Pomidory obrac ze skory i wypestkowac. Obrac czosnek.2. Mieso zazlocic na silnie rozgrzanej mieszaninie masla i oliwy. Dodac cebulei smazyc dalej, poki sie nie zazloci. Oproszyc maka i smazyc az do jej zbrazowienia. Zalac winem, dodac pomidory, bouquet garni i czosnek. Osolic, doprawic pieprzem, po czym zalac niewielka iloscia wody (powinna ona zaledwieprzykrywac mieso). Dusic na srednim ogniu 1 godz.3. Cebulki obrac i zeszklic z cukrem na 2 lyzkach masla. Grzyby oczyscic, umyci zazlocic na reszcie masla. Na oliwie usmazyc 4 grzanki.4. Na 5 min przed podaniem, z naczynia, w ktorym dusi sie mieso, usunac bouquet garni. Dodac zeszklone cebulki i podsmazone pieczarki. Przykryc i dodusic5. Posypac siekana zielona pietruszka i podawac z grzankami.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 4 "Kuchnia francuska I", strona 78.
ellea2