Tazin z kurczecia z jajamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 kurcze (ok. 1,5 kg),6jaj,125 g masla,1 peczek drobno posiekanej zielonej pietruszki,sok z 1 cytryny,1 obrana i utarta cebula,1 mala laska cynamonu,1 lyzeczka szafranu,1/2 lyzeczki mielonego cynamonu,1/2 lyzeczki mielonego kminku,1/2 lyzeczki slodkiej mielonej papryki,sol, pieprz.1. Kurcze sprawic (zachowac podroby), umyc, osuszyc i pokroic w niewielkie kawalki. Ulozyc je wraz z podrobami na dnie duzego rondla, osolic, zalac 500ml wody, dodac maslo, cebule, laske cynamonu, doprawic pieprzem i szafranem.Zagotowac, po czym dusic pod przykryciem na srednim ogniu ok. 35 min., odczasu do czasu mieszajac.2. Kawalki kurczecia wyjac i odstawic w cieple miejsce. Do sosu z duszenia dodac posiekana zielona pietruszke i sok z cytryny. Sos odparowac na wolnymogniu do konsystencji oleistej. Usunac z nego cynamon i odstawic. Jaja ubicz sola, 1/2 lyzeczki pieprzu, mielonym cynamonem i kminkiem.3. Kawalki kurczecia wraz z polowa sosu przelozyc do zaroodpornego naczynia,zalac przygotowana masa jajeczna, oproszyc slodka mielona papryka i wstawicdo nagrzanego do temp. 200żC piekarnika na 10-15 min Reszte sosu zagotowac.4. Wyjac z pieca, polac goracym sosem i podawac natychmiast w naczyniu, wktorym sie zapiekaly.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 76.
ellea2