Raki z wody w sosie koperkowymPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.60 duzych rakow,5-6 obranych mlodych cebulek dymek,kilkanascie galazek zielonej pietruszki,kilka galazek kopru,1 lyzka octu winnego,sol, pieprz,4 l wody.Sos:100 ml bulionu rybnego lub miesnego,200 ml kwasnej smietany,50 g tartej bulki,1 lyzka masla,1 peczk siekanego koperku.1. Cebulki, zielona pietruszke i koper oplukac w zimnej wodzie.2. Raki oplukac kilkakrotnie w zimnej, biezacej wodzie. Oczyscic szczoteczka,ponownie oplukac i ulozyc warstwami w duzym rondlu. Dodac cebulki, zielonapietruszke i koper.3. W osobnym naczyniu zagotowac 4 l osolonej wody. Zalac nia raki. Dodac ocet.4. Gotowac pod przykryciem, na wolnym ogniu tak, by zagotowaly sie po uplywie10 min. Zwiekszyc ogien i pozwolic wrzec przez kolejne 5 min. W tej faziegotowania czesto wstrzasac rondlem, by nie dopuscic do przypalenia sie rakow. Ponownie zmniejszyc ogien i nie dopuszczajac do wrzenia, trzymac raki wwodzie jeszcze 15 min.5. Maslo roztopic na wolnym ogniu. Zasmazyc z nim tarta bulke na jasnozloty kolor. Rozprowadzic bulionem i smietana, dodac posiekany koperek, po czym soszagotowac.6. Po ugotowaniu raki odcedzic i wylozyc na polmisek. Polac czescia sosu. Reszte sosu podac osobno w sosjerce.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 38.
ellea2