Krokiety z krewetekPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 45 min.350 g ugotowanych krewetek,2 zabki czosnku,1 lyzeczka sproszkowanego imbiru,1/2 zielonej papryczki chilli,1/2 czerwonej papryczki chilli,1 duza cebula,1/2 lyzeczki turmeriku,1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu,1/2 lyzeczki soli,1 jajko,100 g masla,bulka tarta,3-4 liscie miety.1. Zemlec ugotowane i obrane ze skorupek krewetki, czosnek, imbir, chilli, cebule, turmerik, pieprz i sol.2. Otrzymana mase starannie wymieszac z jajkiem. Uformowac krokiety o srednicyok. 4 cm. Obtoczyc w tartej bulce i smazyc w masle po obu stronach na zlotoprzez 6-7 min.3. Podawac przybrane calymi krewetkami i posiekanymi liscmi miety.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 22.
ellea2