Krokiety z krewetek.doc

(20 KB) Pobierz
Krokiety z krewetek

Krokiety z krewetek
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 45 min.
350 g ugotowanych krewetek,
2 zabki czosnku,
1 lyzeczka sproszkowanego imbiru,
1/2 zielonej papryczki chilli,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
1 duza cebula,
1/2 lyzeczki turmeriku,
1/2 lyzeczki mielonego czarnego pieprzu,
1/2 lyzeczki soli,
1 jajko,
100 g masla,
bulka tarta,
3-4 liscie miety.

1. Zemlec ugotowane i obrane ze skorupek krewetki, czosnek, imbir, chilli, cebule, turmerik, pieprz i sol.
2. Otrzymana mase starannie wymieszac z jajkiem. Uformowac krokiety o srednicy
ok. 4 cm. Obtoczyc w tartej bulce i smazyc w masle po obu stronach na zloto
przez 6-7 min.
3. Podawac przybrane calymi krewetkami i posiekanymi liscmi miety.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 22.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin