Koktajl z krewetekPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min.300 g krewetek z puszki,1 zielona salata,2 jaja.Rozowy sos majonezowy:2 lyzki majonezu,1 lyzka soku cytrynowego,2 lyzki gestej smietany,2 lyzki keczupu,1 lyzka sosu Worcestershire lub sosu Tabasco,1 kieliszek koniaku,1/2 lyzeczki papryki do posypaniu,sol, pieprz.1. Krewetki wyjac z puszki, odsaczyc z zalewy na sicie.2. Salate umyc delikatnie pod biezaca woda.3. Jaja ugotowac na twardo, ostudzic, obrac, pokraic w cwiartki.4. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym, smietana, keczupem isosem Worcestershire. Doprawic sola i pieprzem. Pod koniec wlac kieliszekkoniaku.5. Wymieszac krewetki z sosem i wstawic na 1 godz do lodowki.6. Koktajl podac w szerokich kieliszkach wylozonych pokrojona zielona salata.Przybrac cwiartkami jaj i posypac papryka.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 62.
ellea2