Tartaletki ze szparagami8 szt. Czas przygotow. 1 godz. 45 min.Ciasto:200 g maki,100 g masla,3 lyzki zimnej wody,1 lyzeczka soli,olej do smarowania foremek.Nadzienie:400 g szparagow,75 g utartego ementalera,125 g gestej smietany,3 jaja,1/2 lyzeczki galki muszkatolowej,sol, pieprz.1. Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Maslo pokroic na male kawalki,ulozyc je na brzegu maki. Wyrabiac rekoma dodajac wode, poki nie powstaniejednolita masa. Uformowac kule, owinac ja folie spozywcza, wstawic na 30min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 8 natluszczonychforemek do tartaletek o srednicy 10 cm. Zapiec w piecu ogrzanym do temp.200żC przez 20-25 min.2. Szparagi obrac, pokroic na kawalki rownej wielkosci, ugotowac w osolonejwodzie (7-8 min). Schlodzic. 3 kawalki szparagow drobno posiekac.3. Jaja roztrzepac, wymieszac ze smietana, przecedzic przez geste sito. Dodac50 g sera, drobno posiekane szparagi i galke muszkatolowa. Doprawic do smakusola i pieprzem.4. Na zapieczone podstawy tartaletek wysypac 25 g sera, polozyc ozdobnie kawalki szparagow, zalac masa serowo-jajeczna. Piec 30 min w piekarniku ogrzanymdo temp. 200żC. W koncowej fazie na 1-2 min poddac grillowaniu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 44.
ellea2