Wolowina po chinsku z grzybami aromatycznymiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.500 g rumsztyku wolowego,4 grzyby aromatyczne (patrz "ogolne"),1 duzy kawalek imbiru,1 cebula,3 zabki czosnku,olej do smazenia,sol, pieprz,zielona pietruszka do przybrania.Marynata:1 lyzka wodki,3 lyzki sosu sojowego,1 lyzka maki kartoflanej,1 lyzka cukru.1. Grzyby namoczyc w cieplej wodzie. Po 20 min wyjac, odciac nozki i odrzucic.Kapelusze pokroic w paski.2. Mieso umyc, osuszyc, pokroic w plastry, nastepnie w paski i przelozyc domiseczki. Cebule, imbir i czosnek obrac, drobno posiekac.3. Przygotowac marynate: do sosu sojowego dolac wodke, dodac make kartoflana icukier. Wymieszac, zalac pokrojone mieso, marynowac 15 min.4. Na duzej patelni rozgrzac mocno olej. Zrumienic cebule i czosnek. Dodac osaczone z marynaty mieso, imbir i grzyby. Marynate zachowac. Smazyc 2 min naduzym ogniu, ciagle mieszajac. Wlac marynate, dodac sol i pieprz. Smazycjeszcze 2-3 min, az sos zgestnieje.5. Goraca wolowine posypac zielona pietruszka i podawac z ryzem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 28 "Cielęcina i wołowina", strona 50.
ellea2