Kluski ziemniaczane.rtf

(5 KB) Pobierz
Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 czerstwe bułki kajzerki

5 dag wędzonego boczku

pół szklanki jasnego piwa

szklanka mąki pszennej

3 łki mąki ziemniaczanej

3 jaja

2 łki posiekanej natki pietruszki

pieprz

l

olej do smażenia

 

Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiel. Bułki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na pokrojonym w kostkę i wytopionym boczku, po czym dokładnie wymieszaj z ziemniakami. Teraz dodaj mą, jaja, piwo, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj je do wrzącej osolonej wody.

 

Ugotowane kluski wyjmij ł cedzakową i osącz. Przed podaniem obsmaż je na oleju.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin