{1}{100}www.napiprojekt.pl - nowa jako�� napis�w.|Napisy zosta�y specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu. {35}{101}Naprawd�? {105}{193}Chc� ci kogo� przedstawi�. {197}{266}My�l�, �e go...|On jest... {270}{302}Bardzo wysoki. {306}{366}- Co takiego?|- Wysoki. {370}{399}Wyj�tkowo wysoki. {403}{451}- Ja te�.|- Wiem. {455}{518}Ale on jest wy�szy,|wi�c to dobrze. {522}{588}Dobrze. {877}{964}Ca�kiem nie�le. {1012}{1107}Ale nie doskonale. {1574}{1690}- Tu jeste� Julio.|- O, John! {1705}{1781}- Mi�o ci� widzie�.|- Gdzie ta twoja siostra? {1785}{1843}Tam. {1928}{1957}Opowiedzieli�my jej o tobie. {1961}{2025}Nie chcia�bym przeszkadza�|jej w rozmowie. {2029}{2084}Z Ivanem Cousinsem? {2088}{2302}Dopiero si� poznali.|Jako� nie widz� Dorothy z Ivanem Cousinsem. {3070}{3219}Bien aimes!|Umi�owani bracia i siostry! {3504}{3616}- Jest bardzo mi�o.|- Nigdy nie by�em na takim weselu. {3620}{3687}Prosz�, Julio. {3691}{3719}Jaki pi�kny �lub. {3723}{3759}Dzi�ki, tato. {3763}{3852}Nie jestem zachwycony|tym ma��e�stwem. {3856}{3934}Naszym te� nie by�e� zachwycony. {3938}{4005}To prawda. {4009}{4082}Jak tam w ambasadzie? {4086}{4163}Dobrze, dzi�kuj�. {4167}{4292}W�a�ciwie to niezbyt dobrze, bo|obci�li nam fundusz biblioteczny o 90%. {4296}{4380}Senator McCarthy ma d�ugie r�ce. {4384}{4528}Senator McCarthy ufa swoim|przekonaniom i za to go podziwiam. {4532}{4695}Nasi znajomi w Waszyngtonie|stracili prac� po latach s�u�by. {4699}{4847}A Paul musia� dokona� spisu wszystkich|ksi��ek w bibliotece ambasady. {4851}{4930}Chyba nie sugerujesz,|�e rz�d francuski jest lepszy. {4934}{4997}- A do tego...|- Zata�czymy? {5001}{5097}Chod�, zata�cz ze mn�. {5101}{5179}Zarzeka�a� si�, �e nie b�dziesz|o tym rozmawia�. {5183}{5301}Wiem, nigdy si� nie naucz�. {6214}{6306}Gdzie moja �onka? {6322}{6385}Tutaj, bije pian�. {6389}{6435}Co na obiad? {6439}{6508}Majonez? {6562}{6639}- Dobry.|- Nieprawda�? {6643}{6670}Dosta�a� list od siostry. {6674}{6814}Wy�l� ten przepis Avis.|Jest znakomity. {6818}{6858}Rzek�abym prze�omowy. {6862}{6944}Niew�tpliwie. {7212}{7315}Dorothy jest w ci��y. {7389}{7470}Paul, czy to nie...? {7474}{7577}Czy to nie wspaniale? {7868}{7976}Jestem taka szcz�liwa. {8048}{8248}Podgrzanie miseczki przed wbiciem|��tka, zmienia posta� rzeczy. {8252}{8388}Majonez udaje si� za ka�dym razem. {8469}{8574}Napisa�am wam przepis. {8638}{8680}Nie zgadzasz si�? {8684}{8735}Co do majonezu?|Sk�d�e znowu? {8739}{8785}Na pewno masz racj�. {8790}{8872}Naukowo potwierdzon�. {8877}{8952}To moje motto. {8956}{9004}Julio, {9008}{9059}mamy pewn� spraw�. {9063}{9139}Wydawca naszej ksi��ki kucharskiej {9143}{9206}twierdzi, �e ona|nie jest po angielsku. {9210}{9261}Przecie� jest. {9265}{9337}Odrzucili j�. {9341}{9506}Ale zasugerowali,|�eby�my znalaz�y kogo�, {9509}{9660}kto uczyni�by j� bardziej przyst�pn�|dla ameryka�skiego czytelnika. {9664}{9754}Zgodzi�aby� si�? {9768}{9878}Czy ja bym si� zgodzi�a? {9934}{9992}Tak. {10037}{10167}/Zagrajmy w "Zgadnij|/kto przyjdzie na kolacj�?" {10171}{10266}/We �rod� b�d� go�ci�a|/u siebie pewn� znakomito��. {10270}{10334}/Podpowied� #1: {10338}{10514}/Stopie� oddalenia mi�dzy mn� a Juli� Child|/zmniejszy si� o jaki� tysi�c. {10518}{10623}/Uprzedzaj�c pytania, nie chodzi|/o Amand� Hesser z NY Timesa, {10627}{10689}/ani Nigell� Lawson czy In� Garten. {10693}{10806}/Podpowied� #2: przyrz�dz�|boeuf bourguignon, czyli potraw�, {10810}{10964}/kt�r� m�j go�� zrobi� tu� po przeczytaniu|/"Sztuki Kuchni Francuskiej". {10968}{11053}Poprosz� boeuf bourguignon Julii Child. {11057}{11170}/Skoro nikt nie odgad�,|/sama wam powiem. {11174}{11324}/To Judith Jones.|/Redaktorka ksi��ki Julii Child. {11328}{11415}/Kobieta, kt�ra dostrzeg�a|/potencja� w r�kopisie Julii. {11419}{11500}/Teraz jest seniork� i pewnie|/nie jada ci�kostrawnych potraw {11504}{11597}/dlatego wo�owin� przyrz�dzam|/na dzie� przed. {11601}{11802}/Gotuj�c j�, wyczuwam niemal|/fizyczn� obecno�� Julii u mego boku. {11806}{11912}/W rzeczywisto�ci, g��wnie|/m�wi� sama do siebie. {11916}{11952}Jak d�ugo ma si� gotowa�? {11956}{12000}Dwie i p� godziny. {12152}{12254}/Witam, nazywam si� Julia Child. {12258}{12381}/Dzi� przygotuj� �wi�tecznego kurczaka,|/czyli Le Kurczaque Svi�teczny. {12385}{12503}/Zaczniemy od na wp� zluzowanego|/kurczaka, czyli poularde demi desosee. {12507}{12663}/Faszeruj� go cebulk�,|/�eby mia� odpowiedni zapaszek, {12667}{12745}/oraz w�tr�bk�, kt�r� mo�na|/r�wnie� u�y� do kanapek, {12747}{12832}/krakers�w lub saltinek. {12871}{12938}/Koty i psy uwielbiaj� w�tr�bk�. {12942}{13026}/Wi�c nie wolno jej wyrzuca�. {13030}{13220}/K�ad� kurczaka na brzuszku|/i kroj� wzd�u� kr�gos�upa. {13224}{13316}/No tak, o ma�o nie|/obci�am sobie palca. {13320}{13389}/To si� nawet dobrze sk�ada,|/poniewa� takie wypadki {13393}{13444}/zdarzaj� si� w kuchni|/od czasu do czasu, {13448}{13520}/i nigdy nie wiadomo co robi�. {13524}{13608}/Po pierwsze, trzeba zatamowa� krwotok. {13612}{13745}/Mo�na do tego celu wykorzysta� fartuch. {13749}{13804}/Unie�� r�k� nad g�ow�. {13808}{13909}/Lub zastosowa� naturalny|/koagulant w postaci podrob�w. {13913}{14025}/To kolejny pow�d �eby|/nie wyrzuca� w�tr�bki. {14029}{14114}/Ojej, st� odje�d�a. {14118}{14176}/Czemu wszyscy wirujecie? {14180}{14228}/Chyba prze�pi� si� chwileczk�. {14232}{14314}/Bon Appetit. {15661}{15774}To jest po prostu|suchy zbi�r przepis�w. {15778}{15835}W og�le nie wci�gaj�cy. {15839}{15980}B�d� musia�a wszystko|zacz�� od pocz�tku. {15984}{16189}To musi by� ksi��ka zach�caj�ca ameryka�skie|gospodynie, kt�re nie maj� kucharek. {16193}{16285}Kt�rym nikt nie us�uguje. {16289}{16407}O ile mo�na tak powiedzie�. {16420}{16492}Chyba mo�na. {16496}{16560}Julio? {16583}{16636}Co b�dzie, je�li|wyjedziemy z Pary�a? {16640}{16722}Dlaczego mieliby�my to robi�? {16726}{16808}Bo moja umowa|mia�a trwa� cztery lata. {16812}{16883}Czyli mamy jeszcze czas. {16887}{16961}Osiem miesi�cy. {16965}{17091}Ksi��ki kucharskiej nie da si�|napisa� w osiem miesi�cy. {17095}{17190}Raczej w dwa lata. {17268}{17332}Julio, {17368}{17425}co je�li przenios�|mnie gdzie� indziej? {17429}{17476}Mog� to zrobi�? {17480}{17524}Tak. {17528}{17606}Nie bardzo im na mnie zale�y. {17610}{17651}Och, Paul. {17655}{17756}Oczywi�cie, �e im zale�y. {17760}{17835}Niekoniecznie. {17839}{17970}Je�li wyjedziemy, b�d�|wysy�a�a strony poczt�. {17974}{18012}A one b�d� je odsy�a�y. {18016}{18125}Po to wynaleziono system|pocztowy oraz kalk�. {18129}{18224}R�wnie dobrze mog� przyjecha�|do Pary�a poci�giem. {18228}{18312}Gdyby�my musia�y|koniecznie pracowa� we trzy. {18316}{18357}A raczej we dwie. {18361}{18466}Bo jak wiadomo Louisette|tylko udaje, �e co� robi. {18470}{18584}Ale zostaniemy w Europie, prawda? {18588}{18766}Ci�ko stwierdzi�, zwa�ywszy|obecne nastroje polityczne. {18770}{18858}Senator McCarthy nie lubi takich jak my. {18862}{18955}Jak to?|Co my�my takiego zrobili? {18959}{19043}Nic.|Nie o to chodzi. {19047}{19111}Rzecz w tym, �e byli�my w Chinach. {19115}{19165}To wystarczy. {19169}{19293}- P�ki co, jeste�my tu.|- Masz racj�. {19297}{19357}Za twoj� ksi��k�. {19361}{19501}"Francuska kuchnia dla ka�dego" {19505}{19546}Albo: "Domowa kuchnia francuska". {19550}{19602}Podoba ci si�?|Kt�ry lepszy? {19606}{19646}Podobaj� mi si� oba. {19650}{19691}/Kochana Avis! {19695}{19818}/Oto fragment naszej ksi��ki|/kucharskiej z rozdzia�u o sosach. {19822}{20021}/Nie pokazuj go nikomu, chyba,|/�e masz absolutn� pewno��, {20027}{20088}/�e to osoba spoza bran�y wydawniczej. {20092}{20167}/S� tacy, kt�rzy nie|/marz� o niczym innym {20171}{20303}/jak tylko o wykradzeniu|/tego przepisu na hollandaise. {20307}{20388}Sp�nimy si�.|My�lisz, �e ona si� pojawi? {20392}{20448}Louisette?|Naturalnie. {20452}{20488}Przecie� to jej dom. {20492}{20564}�artowa�am. {20568}{20602}O co tak w og�le chodzi? {20606}{20650}Louisette nie chcia�a powiedzie�. {20654}{20702}Jaka� niespodzianka. {20706}{20775}Mo�e zrezygnuje ze wsp�pracy? {20779}{20821}- By�oby bosko.|- Julio! {20825}{20899}To prawda. {20977}{21116}Moje drogie, przedstawiam|wam Irm� Rombauer. {21120}{21204}Pani "Rado��"? {21213}{21292}Napisanie "Rado�ci|gotowania" zabra�o mi rok. {21296}{21404}Tylko rok? W��cznie|z degustacj� przepis�w? {21408}{21480}Nie wypr�bowa�am|wszystkich przepis�w. {21484}{21526}By�o ich za du�o. {21530}{21639}Znalaz�am wydawc� w St Louis. {21643}{21721}- Ile pani zap�aci�?|- Ja zap�aci�am jemu. {21725}{21769}Trzy tysi�ce dolar�w. {21773}{21813}Trzy tysi�ce dolar�w? {21817}{21863}To maj�tek. {21867}{22002}Ale mia�am troch� pieni�dzy|z ubezpieczenia, bo m�j m��... {22006}{22051}- Nie!|- Zabi� si�? {22055}{22168}Tak. Wi�c zastanawia�am si�,|co zrobi� z pieni�dzmi, {22172}{22227}a potem ksi��ka zdoby�a powodzenie. {22231}{22279}I zainteresowali si� ni�|w Bobbs-Merrill. {22280}{22325}Mia�am wydawc�|z prawdziwego zdarzenia. {22327}{22367}I zarobi�a pani krocie? {22371}{22428}Ani troch�.|Zrobili mnie na szaro. {22432}{22484}Ukradli prawa autorskie. {22488}{22580}- Wznowiono edycj� i wiecie co?|- Co? {22584}{22646}Indeks wo�a o pomst� do nieba. {22650}{22775}City chicken nie wyst�puje pod C. {22779}{22815}Doprawdy? {22819}{22901}Tylko pod|"Szasz�yki z kurczaka". {22905}{22963}Nie! {22969}{23188}W k�ko opowiada�a|jak wydawca oskuba� j� z tantiem. {23223}{23380}To mi u�wiadomi�o, �e publikacja|to nie bu�ka z mas�em. {23381}{23476}Masz list od Avis. {23813}{23879}Avis spodoba� si� rozdzia� o sosach. {23883}{23946}To doskonale. {23950}{24000}O nie! {24004}{24052}Pokaza�a go komu�. {24056}{24153}A nalega�am, by tego nie robi�a. {24157}{24290}Pokaza�a go redaktorce z|firmy wydawniczej w Bostonie. {24294}{24404}A tamta pokaza�a go dyrektorowi. {24408}{24454}Paul, Paul, Paul! {24458}{24508}Co, co, co? {24512}{24578}Chc�... {24583}{24624}Chc� wyda� nasz� ksi��k�. {24628}{24682}To wspaniale. {24686}{24767}- I wyp�ac� nam zalicz...
myszka2212